Steinar Madsen i Legemiddelverket er i villrede om fremtiden for AstraZeneca-vaksinen her i landet. Foto: Berit Roald / NTB.

Mye tyder på at det kan være slutt på å bruke AstraZeneca-vaksinen i Norge. Utbredt mistro til denne produsentens vaksine i befolkningen skal være årsaken.

Det er NRK som skriver om saken, og beretter at AstraZeneca-vaksinen kan være uaktuell for fortsatt bruk her i landet.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, sier tilliten hos befolkningen og kapasiteten i helsevesenet vil gjøre det vanskelig å sette videre doser med AstraZeneca-vaksinen.

Marte Kvittum Tangen ser den omdiskuterte utviklingen for denne vaksinen som en trussel mot befolkningens vilje til å la seg vaksinere i det hele tatt.

– Jeg tror det vil være veldig vanskelig hvis vi vil ha størst mulig vaksinasjonsdekning i befolkningen på sikt, sier hun ifølge NRK.

Etter at det kom inn rapporter om alvorlige og svært sjeldne tilfeller av blodpropp etter vaksinering, ble vaksinen satt på pause 11. mars.

Det negative fokuset på AstraZeneca-vaksinen har gitt økt bevissthet hos befolkningen med hensyn til hvilen vaksine de vil og ikke vil ha. NRK beretter:

Tangen sier fastleger over hele landet nå rapporterer om at pasientene i større grad har blitt opptatt av hvilken type vaksine de skal få, og om de selv kan få bestemme hvilken.

– Det meldes ikke om en generell vaksinemotstand, men folk sier helt klart at de ikke vil ha AstraZeneca-vaksinen. Det er mye usikkerhet og skepsis, sier Tangen.

Fra myndighetene er det enda ikke avgjort om denne vaksinen fremdeles skal benyttes her i landet.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier de nå jobber hardt for å samle inn relevant informasjon om AstraZeneca-vaksinen, som skal viderebringes til Folkehelseinstituttet (FHI) i neste uke, skriver NRK.

Det er da ventet en oppdatering for hva som vil skje med AstraZenecas fremtid i Norge.

Men trolig er det uvesentlig hva myndighetene bestemmer hvis det er slik at folk uansett sier nei til å la seg vaksinere med denne spesifikke vaksinen. Skal målet om en vaksinert befolkning nås, må helsevesenet tilby vaksiner man ønsker å ta.

Norge vaksinerer i dag med Pfizer og Moderna. Johnson & Johnson er også like rundt hjørnet, melder NRK. Det er foreløpig uklart om og når den russiske Sputnik-vaksinen tas i bruk i Norge.

Per lørdag ettermiddag har nærmere 760.000 nordmenn fått ett eller to vaksinestikk.

Vi setter stor pris på ditt bidrag:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.