En AstraZenca-dose prepareres. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Legemiddelverket melder om ytterligere to dødsfall blant pasienter med blodpropp på Oslo universitetssykehus etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen.

– Legemiddelverket kan ikke utelukke at disse tilfellene kan ha en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen, skriver de i en pressemelding.

NTB erfarer at den ene av de to avdøde var helsearbeider.

Norge satte vaksinering med AstraZeneca-vaksinen på vent etter meldinger om et sjeldent sykdomsforløp hos enkelte som hadde fått vaksinen. Fra tidligere hadde to personer som har fått vaksinen i Norge, dødd.

Det er ennå ikke påvist en sammenheng mellom de alvorlige tilfellene av blodpropp og vaksinen.

– Vi har fått melding om to tragiske dødsfall ved Rikshospitalet, blant de fem pasientene som har vært innlagt med det spesielle sykdomsbildet, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Madsen ønsker ikke å kommentere dødsfallene nærmere, men bekrefter at flere av de fem som har vært innlagt på Oslo universitetssykehus med det sjeldne sykdomsforløpet, var helsearbeidere. Alle de fem innlagte var under 55 år, og tre av disse er nå døde.

– Oslo universitetssykehus har sammen med andre universitetssykehus i Norge gjort voldsomme undersøkelser for å kartlegge disse hendelsene, og denne kartleggingen fortsetter, sier Madsen.

Legemiddelverket samarbeider med Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) for å gjennomgå lignende bivirkningsmeldinger i andre deler av Europa. Folkehelseinstituttet har signalisert at det vil komme en avgjørelse om hvorvidt vaksinen kan tas i bruk igjen i Norge i løpet av kommende uke.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.