Vaksiner losses ut av fly i Ghana. Foto: Francis Kokoroko/UNICEF via AP.

Ifølge Røde Kors må Norge være et “foregangsland”, og dele våre egne vaksiner med fattige land. Så langt har Norge kun klart å vaksinere under 10 prosent av egen befolkning.

Ifølge NTB mener Røde Kors det er på tide at Norge konkretiserer når og hvor mange av våre egne vaksiner som skal fordeles til fattige land. Dette skal skje gjennom et internasjonalt prosjekt, det såkalte Covax-samarbeidet.

Tidligere denne uken tok Frankrike til orde for at EU og USA skal dele fem prosent av alle vaksinene de har tilgang til. Norge har så langt ikke vært villige til å forplikte seg til å dele noen av våre egne vaksiner med fattige land, opplyser Røde Kors i en pressemelding.

– Hvis Norge skal være et foregangsland på dette området, må regjeringen gå i spissen og følge opp det franske initiativet med konkrete forpliktelser, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær for Norges Røde Kors.

Det første flyet med vaksiner i Covax-samarbeidet landet onsdag morgen i Ghana med 600.000 doser. Senere denne uken skal flere land motta vaksineforsendelser gjennom det internasjonale vaksinesamarbeidet som Norge støtter økonomisk.

Norge har inntatt en lederrolle i det internasjonale vaksinesamarbeidet, som på så mange andre områder. Som regel handler denne lederrollen om at norske politikere tar ulike goder og verdier som ellers skulle tilfalt det norske folk, og deler ut til andre lands befolkning. Det skjer uten at politikerne konkret har spurt norske velgere om man synes dette er en god ide.

Røde Kors mener man må lede ved eksempel, og Apeland mener Norge må matche det franske forslaget.

– Akkurat nå er det mye fagre ord, men det gjenstår konkrete forpliktelser og vilje til faktisk å dele vaksiner for å øke tilgangen for de mest sårbare befolkningsgruppene i verden, sier Apeland.

Det er i den forbindelse ikke opplyst hvor store deler av sin oppsparte formue på ca. 3,5 milliarder kroner Norges Røde Kors vil bruke til vaksineprosjektet, og på den måten sette et godt eksempel og være “en foregangsorganisasjon”.

Man har heller ikke vært tydelige på hvilke grupper av nordmenn som skal vente lenger på å bli vaksinert, når vaksinene gis bort til andre lands befolkning. Hittil har ikke ledelsen i Norges Røde Kors meldt seg frivillig og satt et godt eksempel i den sammenheng.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.