EU-kommisjonens president  Ursula von der Leyen. Foto:  John Thys, Pool via AP.

EU følger ikke Norges eksempel ved å gi bort sine vaksiner til fattige land. For EU-landene er det nå viktigere å først sikre nok vaksiner til egen befolkning.

Midt i en massiv økning av smitte her i landet kommer det frem at den norske regjeringen har gitt bort 700.000 vaksinedoser til fattige land. Dette er vaksiner Norge hadde opsjon på, men som i stedet ble overlatt til Covax-systemet. Der skal de etter planen fordeles til fattige land.

Covax er et samarbeid mellom Verdens helseorganisasjon (WHO) og de to vaksinealliansene Cepi og Gavi, og som skal gi fattige land tilgang til vaksiner.

En slik form for generøsitet på bekostning av egen befolkning, er imidlertid Norge alene om i Europa, ifølge NTB-DPA

EU har for tiden ikke mulighet til å gi fra seg koronavaksiner til fattigere land, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

– Det er et ganske stort press på våre medlemsstater til å beholde vaksinene selv, sier von der Leyen til tyske medier søndag.

Hun understreker likevel at EU fortsatt støtter vaksinesamarbeidet Covax økonomisk. Det er noe annet enn å gi fra seg vaksiner direkte, slik Norge har gjort.

I fjor vår argumenterte von der Leyen sterkt for at koronavaksiner måtte fordeles over hele verden.

Men i nåværende smittesituasjon velger EUs politikere i stedet å gjøre det mange mener er politikeres fremste oppgave, nemlig å ivareta interessene til sitt eget lands befolkning.

Les også: Norge gir bort 700.000 vaksinedoser: – Hva er det regjeringen driver på med?

Les suksessboken:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.