I en video som sirkulerer på nettet, beskriver EU-president Ursula von der Leyen hvordan vi kan bygge opp «samfunnsmessig immunitet» mot desinformasjon ved å «pre-bunke», det vil si motvirke at desinformasjon får grep om befolkningen, på lik linje med vaksinering mot et virus. Det var ikke nok for von der Leyen å vaksinere kroppene til EU-borgerne, nå skal deres hjerner også til pers.

EU-president Ursula von der Leyen beskriver i videoen hvordan «vi» – med det mener hun mediene i samarbeid med regjeringer og EU, kan vi gjette oss til – kan forutse falsk og villedende informasjon, det vil si informasjon som ikke er godkjent av myndighetene, og slik ta grep for å hindre befolkningen i å ta til seg slik informasjon. Dette kaller hun «pre-bunking», og er det motsatte av «de-bunking», som skjer etter at desinformasjonen er spredt. Pre-bunking er mer effektivt og fungerer som en vaksine, sier von der Leyen.

At von der Leyen tar ordet vaksine i sin munn uten å rødme, er nesten forbløffende. Den tyske presidenten for EU-kommisjonen er anklaget for å hemmeligholde elektroniske meldinger mellom henne selv og Albert Bourla, sjefen i Pfizer, om vaksinekontrakter under covid-19. Anklagerne i saken har bedt EU om å gi von der Leyen sparken. Von der Leyen forhandlet frem en avtale som ga Pfizer så mange ordre at hver europeer, inkludert spedbarn, kunne vaksineres mange ganger.

Kampen mot såkalt desinformasjon står sentralt for von der Leyen. Hun mener at dette er et problem som utnytter godtroende mennesker som ikke vet bedre. Derfor er det viktig å ha sertifisert, offisiell informasjon som hun kan sette sitt godkjentstempel på. Noen vil kalle det velmenende, andre kontrollerende og dypt udemokratisk. For det er vel ikke staten  – eller «uberstaten» EU, i dette tilfellet – som skal bestemme hva folk skal mene? Overskrider ikke hennes prosjekt mandatet til EU?

Von der Leyen – konspirasjonsteoretiker?

Dessuten betyr ikke et godkjentstempel fra EU at det du blir fortalt, er sant. Von der Leyen har gått ut mot desinformasjon før, og under pandemien var hun bekymret for at konspirasjonsteorier om at f.eks. vitaminer kunne hindre at covid-smitte bredte om seg. Hennes egen konspirasjonsteori, som var at mRNA-vaksinene stoppet smitten, var også det – en konspirasjon. Dette har hun ikke fått så mye som et dask på hånden for, selv om rettssaken rundt Pfizer-gate muligens har håp om at hun i alle fall blir offentlig ydmyket.

Vitamin C har sjelden bivirkninger, mens det er på det rene at Pfizer og Modernas mRNA-vaksiner, og AztraZeneca-vaksinen, hadde en lang rekke potensielle bivirkninger, inkludert død. Den sistnevnte vaksinen er nå tatt av markedet, mens stadig færre ønsker mRNA-vaksiner mot covid, selv om det sies at de må tas jevnlig for å ha noen effekt. Kanskje det faktum at smittetallene skjøt i været etter at vaksinasjonsprogrammet kom i gang, har noe med det å gjøre.

Det er noe orwellsk over å snakke om «pre-bunking» av desinformasjon og vaksinering mot feil meninger. Det betyr ikke at det ikke er et behov om sannferdig informasjon. Dagens mediebilde, med sosiale medier der videosnutter kan gå viralt på kort tid uansett om informasjonen som spres er sann eller falsk, er en utfordring. Med AI vil det bli enda vanskeligere å skille sant fra usant. Men det ansvaret er en del av journalisters jobb, og selv om vi ikke alltid lykkes, er det de uavhengige mediene som skal være vaktbikkjer. Myndighetene, via faktsjekker-tjenester som Faktisk.no og BBC Verify, har selvfølgelig sine bias. Kan vi forvente at disse tjenestene er til å stole på når det gjelder å faktasjekke sine overordnede?

Det er et symptom på formyndermentaliteten som hersker i EU, at innbyggerne selv levnes så liten tillit. De faller for alt, og drikker blekemiddel, ifølge von der Leyen. Så godt at de har omsorgsfulle politikere som kan passe på dem.

Vaksine mot «wrongthink»

I et fritt samfunn må det være rom for at det finnes informasjon som er både usann og kritisk mot et offisielt narrativ. Det hender både titt og ofte at myndighetene farer med usannheter, og da trengs det (uverifisert) journalistikk. Det virker banalt å påpeke det, men det må gjentas igjen og igjen: Ytringsfriheten, det lille vi har igjen av den, er så dyrebar at vi må tåle å bli konfrontert med meninger vi ikke liker, og det gjelder også Ursula von der Leyen. Hun kan ønske seg en vaksine mot «wrongthink», men i virkeligheten har store deler av befolkningen våknet opp. De ler av henne og ignorerer hva hun sier. Hva Klaus Schwab mener, er ikke så farlig – nå skal han gå av med pensjon. Det er kanskje på tide at von der Leyen kommer til samme konklusjon og takker for seg.

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.