Jonas Gahr Støre (Ap) Støre mener helseminister Bent Høie (H) må være åpen om hvilke begrensninger som ligger i den norske vaksineavtalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber helseminister Bent Høie svare på om vi gjennom vaksineavtalen med EU har forpliktet oss til ikke å inngå andre vaksineavtaler.

Denne uken har flere stilt spørsmål ved om Norge kan skaffe vaksiner utenom avtalen vi har inngått med EU.

– I en situasjon der sprøytene ligger klare i vaksineringslokaler i hele landet, men vi mangler doser å fylle dem med, må vi ha full åpenhet om hva regjeringen gjør for å skaffe vaksiner, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre til VG.

– Om ikke Høie selv tar initiativ til åpenhet om kontakt med selskapene, må vi vurdere om han må svare for dette i Stortinget, sier Støre.

Ap-lederen vil vite om Norge gjennom avtalen med har EU forpliktet seg til ikke å inngå avtaler med andre.

EU deler doser med Norge

– Og hvis ikke: Hva gjør regjeringen for å skaffe vaksiner utenom avtalen? Det er det naturlig at Høie svarer på, sier Støre til VG.

Helsedepartementet har heller ikke svart på VGs spørsmål, men statssekretær Saliba Andreas Korkunc skriver følgende i en epost:

– Ved å la Norge delta i EU-landenes vaksinesamarbeid har medlemslandene fått et land ekstra å dele dosene på. Det vil være uklokt av Norge å gå bak ryggen til de andre landene i Europa og forsøke å skaffe oss flere vaksiner på egen hånd når EU-landene viser oss en slik solidaritet.

Høie: Ingen ledige vaksiner

Til NTB sier helseminister Bent Høie (H) at det ikke finnes ledige vaksiner i markedet som det er mulig for Norge å kjøpe.

– Det er ingen godkjente vaksiner utenom avtalen med EU som er ledig i markedet nå. Det er produksjonskapasiteten som er problemet, sier Høie.

Helseministeren understreker at Norge ikke har forpliktet seg til å ikke inngå avtaler med noen andre vaksineprodusenter. Og om det hadde vært mulig å få tak i vaksiner, ville ikke Norge få levert disse før hele landet er vaksinert, mener han.

– Hvis det teoretisk sett hadde vært mulig å kjøpe tilgjengelige og godkjente vaksiner, ville vi selvfølgelig gjort det, sier Høie.

Norge kunne uansett ikke kjøpt vaksiner direkte fra produsenter EU har avtaler med.

– Det kan se ut som om opposisjonen ikke har tatt inn over seg at EU har gitt oss tre prosent av vaksinene EU får levert. Som tidligere utenriksminister forstår sikkert Støre hvordan det ville fremstått om Norge forsøkte å kjøpe vaksiner direkte fra produsenter EU har avtale med. Jeg tror heller ikke produsentene ville inngått noen slik avtale, sier Høie.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.