Statsminister Erna Solberg (H) signaliserer at den lange valgkampen er i gang. Hun vil ha EØS-svar fra de rødgrønne partiene. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) og NHO forventer at de rødgrønne partiene svarer på om de vil verne EØS-avtalen. Og svaret vil de ha i god tid før valget i 2021.

– Partiene må tydelig og klart før valget avklare det standpunktet en rødgrønn regjering skal ha til EØS-avtalen, sier Solberg til Aftenposten og signaliserer at den lange valgkampen før stortingsvalget er i gang.

NHO-sjef Ole Erik Almlid stiller seg bak kravet fra statsministeren.

– NHO forventer at alle regjeringsalternativer i 2021 avklarer på forhånd hvor de står i forhold til EØS-avtalen. Punktum finale, sier han.

Solberg viser til at over 100.000 arbeidsplasser i Norge er direkte avhengig av avtalen. Hun er bekymret over at SV og Senterpartiet vil vrake avtalen.

Saken kan bli et stridstema på rødgrønn side, og Ap-leder Jonas Gahr Støre må trolig lede en regjering der flere partier vil frigjøre seg fra avtalen med EU.

Det har Arbeiderpartiet gjort med hell tidligere, minner nestleder Hadia Tajik om.

«Arbeiderpartiet var partiet som sikret norske bedrifter og arbeidsfolk tilgangen til EUs indre marked», skriver Tajik i en epost til Aftenposten.

Hun peker på at Ap i 2005 til 2013 satt i regjering sammen med EØS-motstanderne SV og Senterpartiet.

«Det er derfor leit at Erna Solberg og NHO-sjefen skaper usikkerhet om EØS-avtalen gjennom dette utspillet», skriver Tajik.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂