Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) (t.v.), statsminister Erna Solberg (H), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) under kvinneseminaret i kinosalen på Stortinget onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ferske meningsmålinger viser at Erna Solberg-regjeringen er utsatt for et politisk jordskjelv. Grunnen rister ekstra sterkt, skakende og urovekkende under Høyre.

VGs måling i dag viser at regjeringens tre partier har en samlet tilslutning på 24,7 prosent. Hadde dette vært et valgresultat, må vi tilbake til årene før 1935 for å finne en regjering med så svak parlamentarisk basis. Selv Korvald-regjeringen i årene 1972–1973 og Bondevik I-regjeringen 1997–2000 kunne lene seg til større styrke i Stortinget. 

Respons Analyse har ikke på 11 år målt Høyre så lavt som 17,9 prosent. Sp fosser frem og puster nå Høyre i nakken. Bare 1,2 prosentpoeng skiller dem.

Før den nasjonale samlingen het det for tusen år siden at den som behersker Trøndelag, behersker også landet. Harald Hårfagre samlet ikke landet til ett rike. Han rådde bare over Vestlandet og Oslofjorden. Ladejarlene klarte han aldri å slå.

Nå for tiden er det Erna Solberg som kommer til kort overfor trønderne. Adresseavisen/NRKs trøndermåling i dag viser at Høyre i Trøndelag nå bare er et parti for de spesielt interesserte.

Norstat-målingen er basert på at Sør- og Nord-Trøndelag er egne valgkretser. I Sør-Trøndelag, hvor Trondheim alene svarer for det store flertallet av innbyggerne, faller Høyre fra 20,6 prosent ved stortingsvalget i 2017 til 12,6 prosent nå. Partiet er så godt som halvert på mindre enn tre år blant sørtrønderne. 

Og enda verre for Høyre: I det stadig mer storbypregede Sør-Trøndelag er Senterpartiet største parti etter Arbeiderpartiet. Senterpartiet vinner terreng i by og bygd. Overalt er det Ap og Høyre som må blø.

I Nord-Trøndelag er Sp største parti, med 34,3 prosent av velgerne bak seg, mot Arbeiderpartiets 29,8 og Høyres 10,8. Og siden vi har lesere i andre landsdeler: Nordtrønderne er ikke et folk som bor på de ytterste nakne skjær og øverst i fjellbygdene. Det store flertallet bor i bysamfunn som Namsos, Steinkjer, Verdal, Levanger og Stjørdal – og i disse bykommunene er Senterpartiet tre ganger så stort som Høyre! Sp skviser Høyre vekk fra trønderbyene og overtar hegemoniet.

Høyres lidelser er selvpåførte. Velgerne reagerer på regjeringens forvirrende og retningsløse politikk. Tidligere Høyre-regjeringer som Ivar Lykkes (1926–1928) og Kåre Willochs (1981–1986) gjorde det – til tross for alt hva en ellers kan si om dem – lettere å leve for folk. Erna Solberg har ikke en gang så høye ambisjoner. Regjeringens såkalte reformer har bare gjort det mer slitsomt og tungvint å leve.

KrF og Venstre blir også ille tilredt av velgerne. Nå kan de ikke lenger skylde på at det er samrøret med FrP som svekker dem. Nå har KrF til og med fått gullgutten Knut Arild Hareide inn i regjeringen, men velgerne liker partiet enda dårligere. Venstre slipper å krangle med FrP, men legger seg i stedet ut med velgerne.

Og verre skal det bli. Når det går opp for velgerne at landet har en statsminister som på ramme alvor uttaler at folk fra fjerne kontinenter har like stor rett til å bo i Norge som det folkeslaget som har bebodd landet i tusenvis av år, da stanser nok ikke Høyres nedgang på 17,9 prosent. Dette er bare begynnelsen på veien mot katastrofen.

Politikk handler om tillit, og at de som er satt til å styre, har folkets beste i sine tanker. Målingene viser entydig at velgerne ikke lenger tror at dét er Erna Solbergs mål.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.