Fra en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag 13. februar 2015. Høring om helse- og omsorgsdepartementets eierstyring knyttet til nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal. Tidl. styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge RHF (t.v. med briller), sammen med ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: Vidar Ruud / NTB

Ordfører Torgeir Dahl i Molde fremholdt i et VG-intervju søndag at folk i kommuner rundt om i landet blir rammet av korona-pandemien ettersom Oslo ikke mestrer smittesituasjonen.

– Oslo kommune er for dårlig på testkapasitet og kommunikasjon med folket, sa Høyre-ordføreren fra Rosenes by og opplyste at fra midten av februar til starten av forrige uke var det registrert bare to smittede i Molde – begge smittet etter et Oslo-besøk.

Ikke før hadde ordfører Dahl fremført sin kurante og relevante ytring, før både Oslo-baserte medier og ditto politikere gikk i vranglås. At ordførerne i nabobyene Ålesund og Kristiansund (begge Ap) gikk til angrep på sin Molde-kollega, var helt forutsigbart for alle som kjenner de fogderibestemte motsetningene i Møre og Romsdal. At ordførerne i Tromsø, Bergen, Stavanger og Moss (alle Ap) hengte seg på, viser at pandemien til en viss grad er blitt politisert.

Torgeir Dahl ble straks utsatt for den velkjente Oslo-arrogansen. Byrådsleder Raymond Johansen omtalte på Dagsrevyen søndag Dahl meget nedlatende som «denne ordføreren». Redaktør Magne Lerø i Dagens Perspektiv skriver «at bokhandler Torgeir Dahl skulle ha en spesiell innsikt i smittevern i en storby fra sitt utsiktstårn som ordfører i småbyen Molde, er det ingen som får seg til å tro». Men at rørlegger Johansen i Oslo har betydelig pandemikompetanse, er redaktøren derimot mer sikker på.

Skjermdump: Politisk kvarter, NRK, 01.03.21

Molde-ordføreren ble i NRKs Politisk kvarter mandag spurt av programlederen om han hadde forankret sine synspunkter hos Erna Solberg og Bent Høie. Makan! At en ordfører i Romsdal skulle trenge særskilt løyve fra statsministeren for å sette ord på det som alle ser: at Oslo ikke mestrer situasjonen og er et nasjonalt episenter for smitten!

Koronaen har i Norge i all hovedsak én innenlands smittekilde: Oslo. Dette er så veldokumentert at videre bevisførsel er overflødig. Når folk rundt om i landet er på Oslo-besøk, risikerer de å ta smitte med seg hjem fordi myndighetene i Oslo mislykkes. Ifølge Dahl skyldes det bl.a. mangelfull testkapasitet og sviktende kommunikasjon med folket.

Og så vil vi for vår del legge til: vaklende holdninger i hovedstadens byråd. Raymond Johansen politiserte smittebekjempelsen fra dag én. Han opptrådte så illojalt mot regjeringens opplegg at helseminister Bent Høie måtte true med å sette Oslo under administrasjon, slik loven åpner for. Byrådsleder Johansen har vekslet mellom den ene dagen å pukke på at smittevern er et kommunalt ansvar, for den neste å kritisere regjeringen for at staten ikke gjør nok.

Den vesle kommunen Frosta i Trøndelag ble for snart ett år landskjent for sine omfattende smitteutbrudd. Så tok kommuneledelsen strenge grep, som folk etterlevde – og siden har ingen hørt om Frosta, bortsett fra som produsent av førsteklasses grønnsaker.

Det er altfor lett å forklare Oslo-miseren med at folk bor tett og i blokk. Det gjør folk mer og mer i andre byer også – uten at smittetallene går til himmels av den grunn. Andelen blokkboende bergensere og trondheimere er neppe vesensforskjellig fra Oslo, men ledelsen i disse byene håndterer pandemien helt annerledes og bedre enn i Oslo – og folk gjør som de formanes. Dette har med folkeskikk, samfunnsansvar og hensyn til andre å gjøre. Folk tar et medmenneskelig ansvar som mange i Oslo ikke gjør. I stor grad har dette med muslimsk innvandring å gjøre. Immigranter tar ikke skikken dit de kommer, men ter seg som om de bor i et klansamfunn i Asia.

Oslo-politikerne maser om tilgang på mer vaksine. Det vil i praksis si at sårbare grupper i Ringebu, Volda og Narvik skal bli enda mer utsatt fordi store miljøer i Oslo opptrer usolidarisk og selvsentrert. Dette vil være å innføre sorteringssamfunnet – at noen er mer verdt enn andre. Dette vil være å belønne illojal levemåte og en livsførsel som fokuserer egoet og ikke bryr seg om naboen.

Smittetrykket i Oslo varierer mellom bydelene – høyest der det bor flest muslimer, lavest i områder med overveiende norske beboere. Det står Raymond Johansen & co. helt fritt å skjevfordele vaksinene, slik at muslimtette områder får flere doser, mens folk vest i byen får vente.

Men det tør ikke byrådet å foreslå. Da er det lettere å mase til seg vaksiner som ellers skulle gått til Trysil, Averøy og Balsfjord.

Les også:

Reaksjoner etter at Molde-ordfører kritiserte byrådet i Oslo

Ny utgivelse fra Document Forlag. Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.