Statssekretær Peder Weidemann Egseth fra den tiden han var pressesjef, i 2018. Han vet derfor hvordan mediene virker. Nå forsøkte han å hjelpe en Høyre-ordfører å komme til orde i riksmediene, men visste ikke at regjeringen planla å gjøre nettopp det han hjalp ordfører Torgeir Dahl å kritisere i VG. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Mediene leter etter saker de kan bruke til å rundspille sine motstandere. Da Molde-ordfører Torgeir Dahl tok bladet fra munnen om smittesituasjonen og håndteringen av den i Oslo, fikk de demonstrert sin makt. De klarer å snu en sak der den modige blir gjort til taper. Erna våger ikke opponere mot mediene, og kritiserer både sin egen statssekretær og Molde-ordføreren.

Det gjør hun fordi hun i sak er på medienes side. Hun har bestemt seg for å skjevfordele til innvandrernes fordel. Den som våger å advare mot dette, må settes på plass, ellers risikerer Erna å utløse et skred.

Skammekroken

Dahl våget å berøre temaet innvandrere og smitte. Dét er ikke lov. Dermed kunne mediene aksjonere, og tirsdag kveld rykket Erna ut og ga sin egen statssekretær Peder Egseth en skrape: Han snakket med Dahl. – Det burde han ikke ha gjort.

Mediene har nå klart det kunststykke å plassere Dahl i skammekroken, til tross for at regjeringen vedtok akkurat den politikken han advarte mot: negativ premiering.

Denne saken er en demonstrasjon av hva det ikke er lov å si i dagens politiske klima, og hvordan mediene håndterer det når noen våger å si ifra: De sørger for at alle de impliserte blir stilt i skammekroken.

Resultatet ble som det ble fordi Oslo står mot resten av landet, og «Oslo» er ensbetydende med regjeringen og venstresiden. Det er ingen forskjell på Raymond og Erna. De står sammen mot røkla. Røkla vil si vanlige folk, og de slipper normalt ikke til orde. Dét sørger mediene for.

Talsmann for røkla

Men Torgeir Dahl var et unntak. Han så seg lei på at Oslo har vært sen med testing og ikke har fått kontroll med smitten. Når Follo får smitte fra England, blir kommunen stengt ned, men hvorfor blir ikke Groruddalen stengt ned når selv kommunen innrømmer at bydelene der ligger på smittetoppen?

Det er ikke en gang lov å stille spørsmålet. Og derfor måtte Dahl settes på plass.

Hvis mediene skal knekke en modig person som tar bladet fra munnen, må de finne noe å ta ham for, og dette fant de i Dahls kontakt med statssekretær Peder Egseth ved statsministerens kontor. Når noe ikke har sett dagens lys, får mediene det til å høres ut som om det er forsøkt skjult; at det må stikke noe under! Mediene bruker konspirasjoner som anklage, men benytter seg av samme strategi selv.

Konspirasjon som metode

Derfor heter det i NTBs oppsummering onsdag morgen:

En rød tråd i sakene hvor statssekretær Peder Egseth bisto lokalpolitikere med medieoppslag, er at de argumenterte mot politikken regjeringen samtidig utformet.

Det insinueres at en statssekretær har motarbeidet den politikken regjeringen selv skulle annonsere.

Konspirasjonen er inne i journalistenes hoder, men dét kan ikke publikum vite. De tror at mediene er troverdige når de ser at statsministeren tar avstand fra sin egen statssekretær:

Tirsdag beklaget statsministeren at hennes egen statssekretær, Egseth, hadde hjulpet Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) i forbindelse med det mye omtalte utspillet i VG søndag, hvor han kritiserte Oslos koronahåndtering.

I oppslaget sa Dahl blant annet at ledelsen i hovedstaden ber om «en slags omvendt premiering» når de uttrykker at de bør få flere vaksiner som følge av smittetrykket. (NTB)

Dahl krysset en politisk rød grense. Det er ikke lov å kritisere innvandrerbefolkningen. Dahl våget å bruke det rettferdighetsprinsippet alle tror vi følger og påpekte at skjevfordeling ville være det samme som negativ premiering. Det utløser aggresjon fra forsvarerne av «sårbare grupper», og her er Raymond og Erna på samme side.

Logikk gjelder ikke

Erna sørger selv for å drepe konspirasjonen når hun sier at Egseth ikke var informert om at Folkehelsa anbefalte skjevfordeling av vaksinen. Når han ga råd til Dahl, var det ikke for å torpedere regjeringens neste utspill, slik mediene antyder. De lar det også henge i lufta om Erna skulle drevet dobbeltspill. For å kvele alle slike spekulasjoner, måtte Erna hive Egseth under bussen.

Fram mot tirsdag har regjeringen jobbet med en ny vaksinestrategi, hvor kommuner som Oslo nå skal få flere vaksiner.

Samtidig har statssekretær Peder Egseth (H) ved Statsministerens kontor hjulpet lokale høyrepolitikere med medieoppslag hvor de argumenterer mot nettopp denne strategien.

– Dette rimer jo ikke. Men det er fordi vi er forskjellige. Det er noen som jobber med dette. Og så er det andre som har … det viser jo også at dette har vært uavhengig av det andre arbeidet vi har jobbet med, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Var Peder Egseth kjent med innholdet i rapporten fra FHI, med anbefalinger om vaksinestrategien?

– Nei, det var han ikke. (NTB)

Ikke lov å drive politikk

Torgeir Dahl drev politikk. I politikk er det lov å forsvare lokale interesser. I dette tilfellet går de på tvers av Oslos: Hvis Oslo skal få vaksine etter andre kriterier enn resten av landet, vil det bli skjevfordeling. Det vil være å premiere negativ oppførsel. Dahl turde å si det. Erna kom under dobbelt press da hun skulle iverksette en slik politikk samtidig som en ordfører fra hennes eget parti kritiserte den.

Erna hadde behov for å forsvare seg, og det ble ved å sparke nedover, mot sin egen statssekretær og ordføreren i Molde.

Regjeringen har nemlig truffet et valg med omkostninger. Bare ordet «skjevfordeling» rimer ikke med dugnadsånden.

Nå ville hun gi utsatte områder 20 prosent flere vaksiner. Hun kunne ikke ha en ordfører som sa dette offentlig, med bistand fra hennes eget kontor.

Den mekanismen vi ser her, forbyr den ene parten å drive politikk. Og de som likevel forsøker seg på det, blir møtt med moralisme.

Politikk erstattes av moralisering hvor kun den ene definerer hvem som skal ut.

Det er å øke polariseringen i samfunnet.

Intetanende Høyre-ordførere

Raymond har lenge snakket for sin syke mor, dvs. at innvandrerne i Oslo burde bli premiert. Nå var regjeringen i ferd med å innfri kravet, men det ante ikke Høyre-politikere ute i landet noe om. De reagerte på forslaget om skjevfordeling.

Det spørs om Ernas aksjer ute i landet steg når hun valgte Oslo fremfor Distrikts-Norge. For Folkehelsa skriver at når Oslo får mer, vil smittetall og dødsfall ute i landet øke. Politisk burde dét være ødeleggende.

Etter at Høie tirsdag denne uken la fram vaksinestrategien, kunne statsminister Erna Solberg samme kveld fortelle at Peder Egseth ikke bare hadde vært i kontakt med Molde-ordføreren om medieoppslag, men også flere andre lokale høyrepolitikere.

– I tillegg til Dahl har Peder hatt kontakt med Frode Revhaug (Frosta-ordfører) og Bård Ludvig Thorheim (førstekandidat i Nordland), sa Solberg.

Felles for kontakten var medieoppslag om Oslos koronahåndtering og ønsket om flere vaksiner.

Ba Ap avklare

Verken helseministeren, som på denne tiden jobbet med den nye vaksinestrategien, eller partiledelsen ble varslet om Egseths arbeid med sakene.

– De (partiledelsen m.m., red.anm.) var heller ikke klar over at jeg lørdag hadde vært i kontakt både med Bård Ludvig Thorheim og NRK i forkant av hans deltakelse på NRK Kveldsnytt og søndag om hans utspill i VG som ble publisert i går, skriver Egseth i en e-post til Adresseavisen tirsdag kveld.

I VG-utspillet som Egseth viser til, sier Bård Ludvig Thorheim, som er Høyres førstekandidat i Nordland, følgende:

– En person i risikogruppen er ikke verdt mer i Oslo enn i Bodø, der vi har et pågående utbrudd nå.

Saken handler for øvrig om at Thorheim ber Arbeiderpartiet avklare hva som er deres syn på skjevfordeling av vaksiner, kvelden før regjeringen gikk ut med sin beslutning om nettopp å skjevfordele.

– At Ap ønsker å prioritere folk i Oslo foran folk i risikogrupper i andre deler av landet. Jeg tror alle har stor interesse av å få dette avklart, sa Thorheim.

Takket nei

Ordfører Frode Revhaug i Frosta kommune ble også kontaktet av Egseth.

«Peder ringte meg lørdag, og vi snakket om ulike ting. Han varslet at Dahl skulle ha et utspill om økt smitte i Oslo og vaksiner. Han sa han kunne sette meg i kontakt med VG hvis jeg ville komme med i saken. Det sa jeg umiddelbart nei til. Det er helt uaktuelt for meg å støtte et slikt utspill», sier Revhaug til Adresseavisen.

Statsministeren ringte tirsdag byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og beklaget saken. Hun har også vært tydelig overfor Egseth:

– Dette burde han ikke gjort. Det har jeg vært tydelig på overfor ham, sa statsministeren på tirsdagens pressekonferanse. (NTB)

Førstekandidat Thorheim ba Ap om avklaring. Men det var sin egen regjering han burde spurt.

Hvordan vil denne situasjonen utspille seg ute i distriktene? Folk ser at Oslo er blitt som en stat i staten. Det snakkes om solidaritet og dugnad. Men hva betyr ordene?

En kommunikasjonsrådgiver sa de forløsende ord på NRK: Dahl og Høyre-ordførerne sto for en splittelseslinje som bryter med dugnadslinjen.

Det var også de begrepene man brukte i det gamle Sovjet: Splittere. Det var ordet man brukte om dem som ødela fellesskapet.

Det var som å få en møllestein rundt halsen. Man sank til bunns.

 

 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.