Innenriks

Drammen by ble grunnlagt i 1811, mens Frederik den 6. var Konge over både Danmark og Norge. Allerede i Snorre kongesagaer fra 1070 er det skrevet at Kong Olav den hellige skal ha gjemt seg for Knut den mektige i Dramn fjord, men aldri i løpet av sin tusenårige historie har noen tatt til orde for at Drammen bør ha sin egen utenriksminister. Før nå. Drammen har i dag fire vennskapsbyer. Alle i Norden. Nå skal de få en ny vennskapsby. Ikke i Polen, Irak, Afghanistan, Syria eller Palestina, men i Pakistan. Hvorfor akkurat i Pakistan?

I en sak hos den pakistanske nettavisen Gujrat Link forteller Drammens varaordfører Yousuf Gilani at han jobber med å få på plass en vennskapsbyavtale mellom Drammen og en ikke navngitt by i sine foreldres fødeland Pakistan. Tydelig stolt har han latt seg avbilde iført det som ser ut til å være Drammens ordførerkjede. Da må vel dette være noe han jobber med på vegne av alle i Drammen?

En varaordfører er en stedfortreder når ordføreren av ulike årsaker ikke selv har anledning til å delta på et møte, mottakelse eller arrangement. Han er ordførerens vara. Om en varaordfører stiller i ordførerens sted er det med andre ord etter avtale med ordføreren og han/hun vil da representere sin kommune. Ellers er en varaordfører kun å betrakte som en hvilken som helst folkevalgt.

Gilani er avbildet med ordførerkjedet inne på et rom som trolig er i Drammen rådhus. Kanskje er det på ordførerens kontor. Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen fra Høyre lar seg sjelden avbilde med ordførerkjede utenfor rådhuset, med mindre det er på de offisielle representasjonsbildene. Mange kommuner har en restriktiv praksis for bruk av ordførerkjede. Ofte brukes det ikke utenfor rådhuset med mindre det er en meget god grunn til det, som for eksempel å ta imot representanter fra Kongefamilen når de kommer til bygda. Tore Opdal Hansen vil for eksempel aldri finne på å bruke kjedet på et arrangement i regi av Høyre, eller på åpningen av en ny skobutikk på Bragenes torg.

Jeg presiserer dette fordi på det andre bildet i nettsaken er Gilani fotografert sammen med en kar som presenteres som «Pakistani intellectual and Doctoral Researcher Syed Sibtain H. Shah». Der er Gilani uten ordførerkjede, og bildet kan se ut til å være tatt på en restaurant. Det fremkommer ikke i saken at Syed Shah er i Drammen som representant for verken nasjonale, regionale eller lokale myndigheter i Pakistan. Tvert imot er han der i egenskap av et forskingsprosjekt. Derfor kan vi utelukke at Gilani har møtt ham i kraft av å representere Drammen kommune og ordfører Tore Opdal Hansen. Det er her dette blir problematisk.

Dette ser nokså offisielt ut.

Ordningen med vennskapsbyer har gått ut på dato, for om de skal bety noe må avtalene fylles med innhold. Ellers betyr de ingen verdens ting. Av åpenbare grunner er det vanskelig å bryte allerede inngåtte vennskapsbyavtaler uten at noen blir fornærmet. Derfor er kommunene i dag svært restriktive med å inngå nye avtaler. Med tanke på at regimer skifter både her og der, er det derfor gode grunner til at kommunene har en restriktiv praksis. Da Rødt tok til orde for at Oslo skulle «inngå en vennskapsbyavtale med en by eller kommune i Palestina var det bare SV som ikke overraskende støttet dem.

Leser vi saken ser vi at Syed Shah åpenbart tror Gilani snakker på vegne av Drammen kommune. Det kan jeg garantere at han ikke gjør, for OM Drammen skal åpne for å inngå nye vennskapsbyavtaler må det forankres i formannskapet og bystyret. Det skjer ikke. Jeg har heller ikke klart å finne at Drammen Venstre har gått inn for å endre kommunens restriktive politikk på dette området. Dette er med andre ord et klassisk solo-utspill fra Gilani. Et utspill som ser ut til å være forankret i Drammen kommune, formidlet av selveste varaordføreren, men som bare er tomme ord med en hensikt alene; å få Gilani til å fremstå viktigere enn han er. Selvsagt sa han dette bare for å imponere sin gjest, for å bli sitert i den pakistanske nettavisen og for å imponere sine venner.

Hva legger forresten Syed Shah i begrepet vennskapsby, eller søsterby? Det er ikke lite.

«Twin towns or sister cities are not only a form of legal and social agreement between towns and local bodies but it also make the states close to each other.”

En slik avtale vil altså bringe landene nærmere hverandre? Virkelig? Om Pakistan ønsker et tettere samarbeid med Norge foreslår jeg at de tar kontakt med regjeringen og utenriksminister Børge Brende. Ikke en sjarlatan fra Drammen.

Nå er det bare å håpe at lokalavisen tar kontakt med Drammens utmerkede ordfører og konfronterer ham med hva hans stedfortreder sier når han tror ingen i Drammen hører hva som blir sagt. Så skulle jeg likt å være flue på veggen når ordføreren kaller sin vara inn på teppet.

Visste du forresten at Yousuf Gilani er bekymret for at korrupsjon er så utbredt – i Pakistan?

I’ll be back.

 

Ps: Du fikk vel med deg den første delen om Gilani? Brobyggeren fra Drammen