Hvor kan en voldsdømt talsmann for en anti-voldsorganisasjon slå (sic) seg opp og frem som politiker? Hvor kan en sentral tillitsvalgt til stadighet begå overtramp og lovbrudd uten at det får konsekvenser? Hvor kan en mangeårig Ap-politiker bli varaordfører for Venstre? Svaret er selvsagt Drammen, byen hvor alt er mulig.

Denne uken har vært tøff for Drammens varaordfører Yousuf Gilani fra Venstre. Det hindrer ham ikke i å ønske sine trofaste følgesvenner på sosiale medier god helg på vanlig måte med følgende ord: May Allah bless you and your family by plentitude of blessings. Amin Jumma Mubarak. Vel – takk det samme, holdt jeg på å si.

Pengebegjær og boligbesvær

Nå har han altså havnet i klisteret igjen, og denne gangen for ulovlig å ha bygget om en enebolig i Drammen til tomannsbolig, for deretter å selge den med bra fortjeneste etter å ha eid den bare et drøyt år, slik jeg har fortalt i en tidligere sak. De ubesvarte spørsmålene står i kø. Er arbeidet utført fagmessig? Nix. Er alle søknader og attester i orden? Nix. Er dette første gang han kjøper og selger eiendom i Drammen med god fortjeneste? Vet ikke. Er dette noe han og den korrupsjonssiktede storebroren hans, Ahsen, og eventuelt andre korrupsjonsmistenke familiemedlemmer har holdt på med på si over lengre tid? Vet ikke. Hvorfor ble boligen solgt privat, og ikke annonsert på det åpne markedet med annonse på Finn? For å unngå for mye oppmerksomhet om denne innbringende ekstrajobben? Vet ikke. Har han opplyst om fortjenesten på selvangivelsen? Vet ikke.

Alle er ute etter meg

Gilani misliker sterkt at lokalavisen har laget en sak på dette, og begår en av de største tabbene en politiker kan gjøre. Han klager til avisen:

I en e-post fra Gilani mener han Drammens Tidende har en tendens til å knytte de omtalte boligsakene til hans politiske verv på en måte som har fint lite med de to forholdene å gjøre.

– Når jeg dertil har opplyst mine kjøpere om åpenlyse mangler, i motsetning til hva vi selv var ute for i den andre saken, kan jeg dessverre ikke fri meg for en opplevelse av et forsøk på politisk stempling, skriver Gilani.

Politisk stempling? Seriøst? Han har nå overført den tidligere omtalte boligen i Pukerudveien til sin 80 gamle far for en nærmest symbolsk sum for å slippe å ha mer med den å gjøre. Nå mener han seg utsatt for politisk stempling fordi lokalavisen lager en sak på at byens varaordfører har pusset opp og ulovlig bygget om en bolig før han solgte med en god årslønn i gevinst. Når ble ikke dét en god sak?

Det er åpenbart at han merker presset og er stresset, og han kjenner at det brenner under bena. Er det fordi han er redd de skal grave videre at han spiller «stemplingskortet»? Hva blir det neste? Får han ekstra tøff behandling i pressen fordi han er brun i huden? Han prøvde seg på den da han trakk seg fra Ap for ni år siden. Er dette bare en ny svertekampanje satt i scene av andre innvandrerrepresentanter som vil ham vondt, slik han påsto da han ble mistenkt for valgfusk for ti år siden? Vi får se.

Siste sjanse?

Men hva mener hans politikervenner på rådhuset i Drammen? Han eget parti skal snakke om det, og det har de jo erfaring med i det partiet.

«– Vi er nødt til å snakke om dette, og vi må gjøre det raskt. Så må vi høre Gilanis versjon», sier Venstres gruppeleder Reidar Reitan.

Arbeiderpartiets gruppleder Masud Gharahkhani klarer ikke helt å skjule sin skadefryd, og minner avisens lesere om at Venstre er del av det parlamentariske grunnlaget for de borgerlige partienes makt, selv om Høyre, FrP og KrF vil ha flertall i bystyret selv uten vinglepartiet Venstre med Gilani som gallionsfigur.

«– Det er ingen tvil om at hvis jeg var en del av flertallskonstellasjonen, ville jeg vurdere om han kan fortsette å være varaordfører, sier Gharahkhani.»

Ordfører Tore Opdal Hansen fra Høyre har tydeligvis også fått nok av sin illojale stedfortreder.

«Selvfølgelig er det viktig at folk flest gjør sitt ytterste for å følge lover og regler, og for folkevalgte er det ekstra viktig. Det påhviler politikere et ekstra ansvar, fordi det er de som i mange tilfeller lager rammer og retningslinjer som byens innbyggere skal følge», sier Tore Opdal Hansen (H).

Fikk du med deg dét, Yousuf. Det er ekstra viktig at du som folkevalgt gjør ditt ytterste for å følge lover og regler! Så hva skal til for at Gilani får fortsette, ifølge ordføreren?

«– Hvordan han håndterer dette videre, kommer til å ha betydning for ham som politiker. Jeg kan nesten ikke understreke nok at når det er gjort noe man ikke har anledning til, er det først og fremst evnen til å rydde opp man blir bedømt på. Det gjelder selv om man ikke har et juridisk ansvar, man må strekke seg langt for rette opp feil som er begått. Som folkevalgt må man prøve å gå foran som et godt eksempel, legger han til.»

Dette er så tydelig en ordfører kan være uten å ty til håndvåpen. Hvis Gilani skal få fortsette, må han gjøre det eneste som hjelper. Legge. Seg. Padde. Flat. Han kan ikke forsøke å sno seg unna med å skylde på en snekker, at han ikke visste at entreprenøren ikke hadde de nødvendige attester og autorisasjoner, at han selv ikke visste noe om at det er regler å følge når man bygger om en bolig, at ny eier får skylde seg selv når han er så dum å kjøpe en bolig med utleiedel som ikke er byggemeldt av byens varaordfører, og at han er utsatt for en svertekampanje fra en ondsinnet lokalpresse. Det holder rett og slett ikke. Det bør i hvert fall ikke holde. Selv ikke i Drammen.

Av hensyn til familien?

I 2008 valgte Åslaug Haga å trekke seg som leder av Senterpartiet, og som statsråd av «helsemessige årsaker», etter at det ble kjent at hun ulovlig hadde oppført en brygge på familiens landsted i Stryn og var tatt for regelbrudd ved utleie av et stabbur hjemme på gården i Ås. Hva er nå oddsen for at Yousuf Gilani over helgen innkaller til pressekonferanse og forteller at han trekker seg som varaordfører? Det kan være av hensyn til familien, og til partiet i et viktig valgår. Eller det kan være av helsemessige årsaker fordi det har vært en påkjenning å gjøre jobben med all mistanke hengende over seg og familien. Merkeligere ting har skjedd, men da går han jo glipp av nesten 500.000 kroner i året for å gjøre svært lite som varaordfører. Dette blir spennende for oss som liker lokalpolitikk. Selv håper jeg han blir sittende, for hvem skal jeg skrive om hvis han trekker seg?

Helt avslutningsvis i akkurat dette kapittelet av Sagaen om Gilanifolket en treffende kommentar han gav til Drammens Tidende da han ble tatt på fersken for ulovlig utleie av hybler i eneboligen som hans far nå har overtatt:

– Som lovlydig drammenser skal dette selvsagt settes i stand til reglene. Jeg er helt enig i at det skal ryddes opp i ulovlige byggesaker. Hadde jeg gjort dette; skyt meg.

Er det kanskje det han har gjort nå? Skutt seg selv?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂