Det var overskriften som lyste mot oss i Drammens Tidende for 9 år siden da Yousuf Gilani trakk seg fra Arbeiderpartiet. Nå har han havnet i trøbbel igjen, for jeg vet ikke hvilken gang, og spørsmålet stadig flere i Drammen nå stiller seg er: Bør ikke varaordfører Yousuf Gilani trekke seg?

Da Gilani trakk seg for 9 år siden var det i følge ham selv fordi han hadde fått nok av beskyldninger om bråk og intern uro i partiet. Dessuten mente han at partiet så på ham og andre minoritetspolitikere som en belastning! Ja han trakk «rasistkortet». Selv var han selvsagt ikke til å klandre. Sannheten er at da han trakk seg så trakk AP et lettelsens sukk, for da slapp de å ekskludere ham for en lang rekke overtramp og brudd på alle etiske retningslinjer for en folkevalgt. Nå er han på nytt tatt på fersken, og på nytt dreier det seg om boligkjøp, ombygging, manglende evne til å forholde seg til regelverket og muligheten til å tjene litt penger på si. På nytt er han helt uskyldig. Selvsagt. For landets første norsk-pakistaner født i Norge, som han skryter av å være, har aldri gjort noe galt.

La meg gå tilbake til oktober i fjor. Da meldte flere medier at han risikerte dagbøter for i en årrekke å ha leid ut to ulovlige boenheter i en enebolig han eier i Pukerudveien som hybler. Historien kan du lese her. Han lovte å rydde opp etter seg, men gjorde han det? Nei selvfølgelig ikke. Yousuf Gilani legger seg aldri flat, og han ligger aldri på latsiden. Han bruker heller aldri egne penger på noe han ikke vil. Det skal han ha.

I stedet for å starte arbeidet med å tilbakeføre boligen til godkjente tegninger, som han strengt tatt hadde lovet å gjøre, søkte han kommunen noen uker senere om å få utsatt fristen for å rette opp i ulovlighetene til 1 mai 2017. Hvorfor? Fordi han ville gi den nye eieren mulighet til selv å velge om boligen skulle tilbakeføres til opprinnelige stand, eller søke om å dele den i tre boenheter. Han fikk tvert nei på søknaden, og lovte pånytt bot og bedring, men den som tror at varaordføreren nå vil begynne å få faktura på dagbøter pålydende 500 kroner per dag fra 1.mai om ikke jobben er gjort, må tro om igjen.

Document kan i dag avsløre at Yousuf Gilani ikke lenger eier den omtalte boligen i Pukerudveien 59. Den ble 2.desember solgt for 1.820.000 kroner, bare 20.000 mer enn han kjøpte den for i år 2000. Det var da veldig billig tenker kanskje du? Ja, men den som har kjøpt er hans egen far, 80 år gamle Azhar Hussain Gilani. Han er enkemann, og når han dør, – hvem arver huset?

Men det er ikke derfor Gilani er i hardt vær igjen. Det er fordi han på tampen av 2014 kjøpte en annen enebolig i Drammen for 2,8 millioner, bygde om to boder uten å søke, og solgte den med 850.000 i fortjeneste et drøyt år senere. Boder har blitt soverom, det er også laget kjøkken og bad og trappen mellom første og andre-etasje er fjernet. Hørte jeg «Enebolig med utleiedel til salgs»? Nå har ny eier fått varsel om pålegg og tvangsmulkt. I varselet skriver kommunen at det i hovedsak er forrige eier som har utført tiltakene, men at det er nåværende eier som har ansvaret for å ordne opp i forholdene. Nøyaktig det samme som Gilani syntes var så urettferdig med boligen i Pukerudveien som han jo ikke hadde gjort noe med. Hva sier han til sitt forsvar denne gangen?

Han hevder ny eier var kjent med at de to soverommene ikke var byggemeldt. Den nye eieren har bedt om dokumentasjon på at kjøkken og bad er pusset opp av fagfolk, men akkurat det er det visst litt vanskelig for varaordføreren å bekrefte for han bare henviser til entreprenøren. Så kan man kanskje tenke at det høres greit ut, men det slutter ikke der, for hvem er entreprenøren? Det er nå dette for alvor blir morsomt. Entreprenøren er en kar som heter Witold Piekarz som driver Bygging og Overflatebehandling, og er registret med firma på Strømliveien 60 hvor Yousuf Gilani bor. Snekkeren leier med andre ord hos varaordføreren, eller har gjort det. Ikke noe galt med det.

– Jeg har dessverre stolt for mye på en etablert fagmann, som jeg forutsatte kjente de nødvendige regler bedre enn en amatør, sier Gilani. .

Firmaet Gilani satte bort oppdraget til er i Brønnøysundregistrene registrert som et enkeltmannsforetak, med snekkerarbeid som bransje. Firmaet har ikke sentral godkjenning for å kunne stå ansvarlig for søknadspliktige byggetiltak..

– Dette dreier seg om en håndverker som tidligere hadde hjulpet meg med en del mindre vedlikeholdsjobber, til min tilfredshet. Derfor hadde han min tillit, og jeg lot han bruke min adresse i et tidsrom hvor han var på flyttefot, sier Gilani.

Dette blir bare bedre og bedre, eller verre og verre om du vil. Gilani har havnet i trøbbel, og skylder på en polsk (?) snekker som har bodd hos ham, og hjulpet ham med «mindre vedlikeholdsjobber.»  Et par kontrollspørsmål trenger seg på; betalte Gilani for vedlikeholdsjobbene til håndverkeren eller var det «vennetjenester»? Betalte håndverkeren husleie da han bodde hos Gilani? Er det noe Gilani har ført opp i selvangivelsen, sammen med inntekter fra utleie i Pukerudveien og den nå solgte boligen? Eller sto den tom i over ett år? Har Gilani papirene i orden for ombyggingen av eneboligen han solgte? Og hvorfor valgte han å fjerne trappa mellom de to etasjene, hvis det ikke var for at boligen skulle fungere som en tomannsbolig?

– Jeg fant det mer hensiktsmessig med en annen utforming på grunn av plasshensyn, samt at jeg ikke tror skifte av trappeutforming og materialer er noe søknadspliktig tiltak som berettiger kritikk av noe slag, sier Yousuf Gilani.

Av plasshensyn må jeg også få komme tilbake senere med politiske reaksjoner på varaordførerens siste krumspring, men jeg kan si såpass som at ordføreren IKKE er fornøyd.