Å lete etter noe nytt å skrive om Drammens varaordfører Yousuf Gilani (V) er nesten som fiske laks i et oppdrettsanlegg. Det er fast fisk nesten med en gang. Denne uken har han pånytt fått overskrifter, og som vanlig er han like uskyldig som en norsk midtsommerdag er lang. Selvsagt.

Halv ni mandag kveld 24. oktober ringte det på døren i Pukerudveien 59 ved Gulskogen i Drammen. Utenfor sto representanter fra Drammen kommune, brannvesenet, Arbeidstilsynet og el-tilsynet. De var der på uanmeldt befaring og aksjonerte på bakgrunn av et tips fra en nabo. Den som åpnet døren var Yousuf Gilanis far Afzhar Hussain Gilani. Han viste de besøkende rundt, og dagen etter mottok byens varaordfører et brev fra kommunen med varsel om pålegg og tvangsmulkt. Timer senere satt media med en kopi av brevet. Det viser seg at den store eneboligen fra 1987 er godkjent som èn boenhet, men at det er bygget to ulovlige leiligheter i den. En hybel på 28 m2 og en på 54 m2. Det var Yousuf Gilani som kjøpte enboligen for 1,8 millioner i 2000. Han bedyrer nå sin uskyld og sier han ikke ante at de to hyblene ikke var godkjent. Tvert i mot viser han til den gamle salgsoppgaven fra 16 år tilbake der det står at boligen inneholder to hybler. Kanskje har han rett, kanskje kjøpte han i god tro, men mye har skjedd siden år 2000.

For det første har han sittet i bystyret i alle disse årene, det siste som varordfører for Venstre etter at han opprinnelig var AP-mann men kom på kant med partiet etter en rekke kontroverser jeg har skrevet om tidligere. Han har i sin tid som lokalpolitiker blant annet vært medlem av formannskapet og driftsstyret for økonomi- og plansaker i perioden 2003-07, og ikke minst nestleder for bystyrekomiteen for byutvikling fra 2011-2015. Han har behandlet byggesaker og reguleringssaker og vet utmerket godt hvor strenge regler det er for å bygge om boliger, åpenbart uten en eneste gang å ha reflektert over om hyblene i huset han kjøpte i 2000 faktisk var byggemeldt og godkjent. Er det troverdig? Er det sannsynlig at tanken aldri streifet ham? Han må ha sett de opprinnelige tegningene for huset og sett at det opprinnelig kom med en carport der det nå er hybel. Burde han sjekke, for sikkerhetsskyld? Nei. Akkurat som han åpenbart aldri har snakket med sine korrupsjonsmistenkte familiemedlemmer om hvordan det går på jobben. Er det mulig å være så opptatt av å tjene penger på bolig uten å ha reflektert over om alle papirer er i orden?

Nå står han som eier av eiendommen ansvarlig for at carporten er innredet til bolig, og at det er etablert en ekstra boenhet i selve huset uten at det er søkt om lov. I følge Drammens Tidende risikerer han å måtte betale dagbøter på ca 2000 kroner fra 25. november om han ikke har alle papirene i orden innen den tid. Ellers må de ulovlige tiltakene rives og boligen tilbakeføres til godkjente tegninger.

Nå er varaordføreren i Drammen kommune svært kritisk til kommunens fremgangsmåte. Han mener kommunen burde tatt kontakt med ham før den uanmeldte befaringen slik at han kunne forklart at han ikke hadde gjort noe med huset etter at han kjøpte det, at leilighetene står tomme, og at faren nå bor der alene etter at de har brukt huset som generasjonsbolig. Han kan ikke ha forstått at poenget med en uanmeldt befaring er at den kommer uanmeldt og brått på. Selv om man er varaordfører og den første norskpakistaneren født i Norge som han liker å skryte av. Kanskje han mener han burde få særbehandling all den tid han er politiker?

Forklaringen ser ved første gjennomlesning tilforlatelig ut, men det er noe som skurrer, som det så ofte gjør når Yousuf Gilani uttaler seg. Generasjonsbolig? Javel? Yousuf er den yngste av seks søsken, født i 1972, og skal ha kjøpt huset 28 år gammel slik at han og foreldrene pluss fem eldre søsken skulle ha et sted å bo? Det er svært generøst og omtenksomt. Fire dager før jul i 2002 kjøpte forresten faren et hus i Skogliveien 6, bare fire kilometer unna, så det kan ikke ha vært slik at foreldrene ikke hadde penger til å kjøpe seg noe selv. Etter ytterligere fire år, i 2006, kjøpte Yousuf enda en enebolig i Strømliveien 60 som ligger mellom farens hus i Skogliveien og sitt eget i Pukerudveien. Her har han og kona bodd siden. De er glade i hus Gilanifamilien. Ikke noe galt i det, med mindre man, som broren Ahsen og andre familiemedlemmer ender opp i en stor korrupsjonssak for sin svært tvilsomme omgang med lover og regler i ulike boligprosjekt i Drammen.

Et enkelt søk viser at farens hus i Skogliveien er fullt av folk og åpenbart leies ut, og det er ikke noe galt med det. Det er også registrert en polsk snekker i varaordførerens bolig i Strømliveien. Ikke noe galt med det heller, men hva med «generasjonsboligen» som faren bor alene i?

Grunnen til at arbeidstilsynet sto på døra var at det er registrert et bilverksted-foretak på adressen. Yousuf Gilani svarer at han aldri har hørt om den navngitte personen. Du skal ikke være veldig god til å google for å finne Hassan Al Hamed Bilmekaniker og verksteder på Pukerudveien 59. Er det ikke pussig at Gilani aldri har hørt om en som har oppført hans egen bolig som adresse og som var registrert der senest 18. oktober i år? Det står i Brønnøysundregisteret også oppført et firma som het (det er begjært konkurs i juni i år) Leå Maling og Renholds-Service drevet av Afrim Bytyqi registrert på samme adresse. Jeg tar for gitt at Yousuf Gilani ikke har hørt om ham heller siden faren bor i det store huset helt alene. Enhver Documentleser vil også finne andre personer og firmaer registrert på den samme adressen om de søker litt på nettet. Det er ingen tvil om at hyblene i Pukerudveien har vært leid ut til inntil ganske nylig.

Det er ikke noe galt med det, bortsett fra at Yousuf hevder det er tid siden de to hyblene i huset var bebodd. Nå lurer han på hva han skal gjøre, men dagbøter har han tydeligvis ikke lyst til å betale for huset har blitt for stort for hans gamle far og Yousuf sier familien en tid derfor har vurdert å selge huset.

Det høres ut som en plan, en typisk Gilani-plan. Stikk av når det begynner å brenne på dass, men ikke uten at han først har iført seg sin mest uskyldige mine og sagt;

– Som lovlydig drammenser skal dette selvsagt settes i stand til reglene. Jeg er helt enig i at det skal ryddes opp i ulovlige byggesaker. Hadde jeg gjort dette; skyt meg. Men jeg ante ikke at leilighetene ikke var lovlige, sier Gilani og legger til:

– Jeg oppfordrer alle som har kjøpt bolig de siste årene til å sjekke, slik at de slipper å oppleve ubehageligheter som dette.

Lovlydig drammenser? Tenker han på historien da han ble beskyld for valgfusk? Tenker han på alle rundene med økonomiske misligheter som sentral i Cricketforbundet? Tenker han på historien da han ble dømt for å ha slått ned sin svoger helseløs i en famliekrangel, eller da han gjorde seg skyldig i å bruke offentlige penger øremerket integreringsarbeid til å dekke sin egen advokatregning?

Lovlydig drammenser? Den må du lengre ut på landet med Gilani.

 

Se også våre tidligere saker om Gilani her, her, her, her, herher, her, her og enda er det sikkert noen. Det er ingen ende på underholdningsverdien.

http://www.dt.no/nyhet/drammen/politikk/varaordforeren-trues-med-dagboter/s/5-57-476023

https://www.nrk.no/buskerud/varaordforer-i-boligtrobbel-1.13197179