Mandag 2. oktober var Yousuf Gilani tilbake på «jobb» som varaordfører i Drammen etter noen måneders permisjon. Jeg skriver «jobb» i anførsel, for en varaordfører har ingen egne oppdrag. Det ligger i betegnelsen vara. Gilani er ordførerens stedfortreder, eller reserve, om du vil, og han er det på Høyre-ordfører Tore Opdal Hansens nåde.  For denne «jobben», som ikke er noen jobb, mottar Gilani for tiden en økonomisk godtgjørelse på 194.132 kroner. I tillegg får han betalt for all møtevirksomhet gjennom andre kommunale verv han har, men det er en annen historie du kan lese mer om her.

Jeg har tidligere problematisert det kjølige forholdet mellom ordføreren og hans PR-kåte stedfortreder etter «flyktningsaken» i Drammen bystyre for snart to år siden. Da mente Gilani at Drammen kommune burde ta imot flere asylsøkere enn han selv hadde undertegnet på bare et par måneder tidligere, fordi det var jul.

Dagsavisen Fremtiden gjorde et stort nummer av at Gilani ble angrepet i anonyme artikler i Document og mente jeg ikke hadde dekning for min påstand om isfront mellom ordføreren og Gilani. I tillegg mente de redaktør Rustad hadde brutt god presseskikk ved ikke å gi Gilani mulighet til tilsvar.

Det paradoksale er at da avisen spurte Gilani om forholdet til ordføreren, bekreftet han min påstand, uten at journalisten var i stand til å legge sammen to og to. «Rett etter flyktningsaken i desember 2015 følte jeg at ordføreren bevisst unngikk å bruke meg som stedfortreder. Vi har også en veldig aktiv ordfører», sa Gilani.

Om forholdet mellom Gilani og Opdal Hansen var kjølig for snart to år siden, så har permafrosten nå bitt seg fast, og ordføreren sier rett ut at Gilani ikke får spesielt mye å gjøre fremover.  Legg til at Venstre sentralt vil at han skal søke om permisjon for resten av bystyreperioden og at Drammen Venstre heller ikke vil ha ham som varaordfører.

– Vi har bedt ham om å søke fritak ut perioden. Beslutningen er enstemmig. At han ikke engang forteller sitt eget parti om hva han tenker, oppfatter vi som både illojalt og feigt, sier Venstre-leder i Drammen, Reidar Foehling.

Hans gamle venner i Arbeiderpartiet, som han representerte i mange år, vil heller ikke ha noe med ham å gjøre.

– Det er sterkt beklagelig at Drammen har en varaordfører uten tillit i bystyret og i eget parti, sier gruppeleder Eivind Knudsen i Arbeiderpartiet (Ap) til Drammens Tidende.

Når selv MDG allerede i januar i år oppfordret ham til å søke permisjon til korrupsjonssaken i Drammen var ferdig etterforsket, var det derfor en venneløs varaordfører som møtte opp på rådhuset i Drammen på mandag.  Hvorfor kan han ikke kastes? Drammens Tidende tok et knallhardt oppgjør med ham og hans gjeninntreden og forklarer i en meget leseverdig kommentarartikkel hvorfor det ikke kan stilles mistillit mot ham og at det ene og alene er opp til Gilani om han vil fortsette som varaordfører eller ikke.

Jeg har undersøkt, og så vidt jeg kan se, er det egentlig bare Document som har ønsket Yousuf Gilani velkommen tilbake som varaordfører i Drammen. Det må da være bedre enn ingenting, tenker jeg, og et bevis på at han tross alt gjør noe riktig? «Når Document skriver om deg, gjør du noe riktig», påstår Gilani at partileder Trine Skei Grande skal ha trøstet ham med. Mon det. Trolig skrives ikke neste kapittel i den svært underholdende Gilani-sagaen før i slutten av måneden, for på bystyremøtet 31. oktober skal han ifølge seg selv offentliggjøre sin politiske fremtid.

Hvilken fremtid?

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂