Nytt

Det kan se ut som det er en del av varaordfører Yousuf Gilanis forretningsidé å operere i gråsonen for hva som er juridisk og etisk forsvarlig, for deretter å spille overrasket og uvitende når søkelyset rettes mot hans gjøren og laden. Her har DnBs konsernsjef Rune Bjerke mye å lære av Drammen Venstres posterboy.

Går på gummisåler

Yousuf Gilani har ligget ekstremt lavt i terrenget til ham å være de siste månedene. Først dolket han sine borgerlige budsjettkamerater i ryggen bare uker etter at han hadde undertegnet en samarbeidsavtale med Høyre, KrF og FrP i Drammen etter valget i fjor. En avtale som sikret ham varaordførertittelen i fire år og 2 millioner norske kroner i godtgjørelsen fra Drammen kommunes skattebetalere. Jeg kan ikke se at ordfører Tore Opdahl Hansen har gitt sin helt egen tilkallingsvikar et eneste oppdrag som varaordfører de siste månedene. Hadde han gjort det, ville Gilani garantert fått et av fanklubb-medlemmene sine i lokalavisen til å komme ilende for å dekke begivenheten. Jeg kan ikke se at det har skjedd.

Den andre, og viktigste grunnen til at Gilani har ligget lavt, er selvsagt korrupsjonssaken i Drammen kommune hvor flere av hans familiemedlemmer er i politiets søkelys, blant andre hans bror Ahsen Gilani. Seks personer er siktet og en tredjedel av eiendommene politiet undersøker i forbindelse med korrupsjonssaken tilhører Yousufs familiemedlemmer.

Kanskje ikke helt uforståelig?

Etter at korrupsjonssaken sprakk i januar har Yousuf Gilani stort sett listet seg rundt på gummisåler i Drammens sidegater. Nå kobles han pånytt til økonomiske misligheter. Denne uken ble det kjent at Norges Idrettsforbund har fått nok av rotet i Norges Cricketforbund og satt dem under administrasjon. Det betyr i klartekst at NIF har kastet styret og overtatt styringen av cricketforbundet, både økonomisk og administrativt.

Cricketforbundet valgte nytt styre senest 13. mars i år. Bare tre uker senere blir det altså kastet. Yousuf Gilani sier til Drammens Tidende det han pleier å si når han ufrivillig trekkes inn i noe som ikke gjør seg på CV’n: «Dette er helt uforståelig».

Ja, de penga

Hvis du har hengt med så langt så kan du begynne å glede deg, for det er nå dette begynner å bli virkelig interessant. Det eneste som er «helt uforståelig» her, er hvordan Yousuf Gilani kan mene Idrettsforbundets grep er uforståelig.

La meg gi deg litt bakgrunnsinformasjon om cricketforbundet generelt, og Gilani spesielt. Det var under NIFs idrettsting i 2007 at cricket ble tatt opp som nytt forbund. Samme år ble Mehtab Afsar forbundets første president. I dag er han generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Yousuf Gilani ble forbundets første visepresident. Vi behøvde ikke vente lenge på første skandale. Allerede i 2009 ble det overskrifter fordi det ble kjent at det manglet nesten en halv million kroner fra cricketforbundets konto. All økonomisk støtte fra NIF ble stanset og Gilani som da fremdeles var visepresident var selvsagt svært bekymret.

Daværende president Tanveer Chaudry, som for øvrig også er president i dag, lovet å rydde opp. Mesteparten av pengene kom til rette, forbundet ble tatt inn i varmen igjen og pengekrana gjenåpnet.

I 2012 hadde Gilani steget i gradene. Han var blitt generalsekretær i forbundet og manager, hva nå det måtte innebære, for det norske herrelandslaget. Han kunne gledesstrålende melde hjem til Drammens Tidende at landslaget hadde kjempet heroisk, men tapt, alle kampene i innledende runde i World Cricketleagues 8. divisjon. På Samoa!

Samoa

Samoa – fint sted for å slappe av mellom de tøffe kampene i cricketturneringer.

Jeg skulle likt å se reiseregningene og regnskapet for den turen.

 

When the going gets tough – Gilani goes missing

Året etter er det nytt bråk i cricketmiljøet. Da stilte flertallet i styret mistillitsforslag mot daværende president Safir Hayat fordi de mente han hadde gått bak ryggen på dem da han forhandlet frem kontrakter under bygging av en cricketbane i Oslo. Dette kaoset toppet seg under et farselignede ekstraordinært forbundsting i november 2013. Når styrets budsjett etter mye om og men ble godkjent med 41 mot 34 stemmer så skjønner de fleste at temperaturen var høy. Et av forslagene som ble behandlet var forresten at generalsekretæren, altså Gilani, skulle gå ned i lønn. Gilani valgte å trekke seg på dagen før valg av ny president ble tatt. Under et ekstraordinært styremøte (cricketforbundet har mange ekstraordinære møter) i januar 2014 fikk Gilani kritikk for at han til tross for gjentatte purringer ikke hadde sendt inn rapport til styret med oversikt over alle påbegynte prosjekter og sponsoravtaler, med status, kontaktpersoner osv.

Vedlagt protokollen lå også en epost fra Gilani der han redegjorde for hvorfor han trakk seg på dagen, uten å fullføre sin kontraktspålagte oppsigelsestid og lot sine venner (og uvenner) i stikken. Protokoll ekstraordinært styremote

Dette var forresten ikke første gang han trakk seg fra et verv på dagen. Det samme gjorde han i 2006 da han hadde brukt Drammen innvandrerråds penger som om de var hans egne og det begynte å brenne under føttene hans.

Same shit new wrapping

Drøyt to år etter at han takket for seg som generalsekretær ble han altså 13.mars tatt inn igjen i varmen som styremedlem i Norges Cricketforbund. Presidenten som nå uffer og akker seg i media er en gammel kjenning av NIF. Det samme er andre av de «nye» styremedlemmene, blant dem åpenbart Yousuf Gilani og en Nasar Bhatti. En av årsakene til at NIF har satt forbundet under administrasjon er at styret har vedtatt å øke sine egne lønninger og goder, samtidig som de har vedtatt å halvere finansieringen av forbundets utviklingsarbeid, altså breddesatsingen. Helt på tvers av NIFs forutsetninger for overføringer av penger. Det er mulig cricketforbundet ikke har lært av egne feil, men det har NIF.

NIF har siden skandaleåret 2013 fulgt forbundet tett og vært bekymret for «etterlevelse av regelverk og vedtak» som assisterende generalsekretær i NIF Øystein Dale sier til NRK, før han konkluderer med at de har sett «signaler på at utviklingen har gått i negativ retning igjen». Idrettsstyret skal ha møte 15. april der de skal bestemme om de skal oppnevne et nytt styre i cricketforbundet eller om det nye styret med gamle kjenninger skal få en sjanse til.

Det va’kke min skyld

Denne såpeoperaen slutter ikke her. Øko-teamet ved drammenspolitiet har en anmeldelse fra cricketforbundets forrige styre. Altså det styret som bestemte frem til 13. mars og som åpenbart ikke tilhører Yousuf Gilanis fanklubb. Politiet sitter med et dokument fra 2014, undertegnet generalsekretær Yousuf Gilani, som bekrefter at en landslagsspiller har fått dekket utlegg til en turnering i USA i desember samme år. Det er bare to åpenbare problemer. Gilani var ikke generalsekretær da dokumentet ble signert, og turneringen har aldri funnet sted. Den er rett og slett ikke-eksisterende.

Konfrontert med anmeldelsen tar Gilani en «Ole I’Dole». Det va’kke hans skyld og det æ’kke hans signatur. Dokumentet må opplagt være forfalsket. Det er 2007 om igjen. Da ble det stor oppstandelse fordi personer i rusmiljøet i Drammen skulle ha fått en 50-lapp og en kebab for å stemme på Arbeiderpartiet og Yousuf Gilani. Da mente han seg utsatt for en svertekampanje. Nå er det på nytt noen som er ute etter å ta ham.

Stakkars mann. Alltid er det noen som er ute etter å ta ham. Aldri er det fred å få.

Da er det godt han har rolige dager på rådhuset.

 

Rolige dager for Gilani.