F.v.: Torgeir Dahl (ordfører i Molde), Monica Molvær (Ålesund Høyre) Helge Orten (Stortinget for Møre og Romsdal Høyre) den siste dagen under Høyres Landsmøte 2016 på Gardermoen.Foto: Berit Roald / NTB

Molde-ordfører Torgeir Dahls skildring av virkeligheten har i Oslo-baserte medier utløst et hysteri som for nasjonens psyke kan være like alvorlig som selve pandemien.

Torgeir Dahl har offentlig påpekt at Oslo er senteret som distribuerer smitte til hele landet. Fordi Oslo-myndighetene har mislyktes, blir hele landet rammet. For å si noe så opplagt – og som alle ser – blir han nå hundset med og æreskjelt.

Vi betviler ikke at Raymond Johansen & Co har tatt smittebekjempelsen på alvor. Det er imidlertid ikke tiltakene som teller, men resultatene. Akkurat slik hans eget parti understreket i en valgkamp på 1950-tallet: «Det er resultatene som teller!».

Vi er helt enig i at det er både viktig og nødvendig å stå sammen og ikke spille storby og distrikter ut mot hverandre. Dette har særlig adresse til byrådet i Oslo. Også Oslo må stå sammen med resten av det landet Oslo skal være hovedstad for.

Raymond Johansen stiller i helt egen klasse ved i månedsvis å splitte land og folk ved å pukke på at Oslo skal tilgodeses særskilt på resten av landets bekostning når statsmyndighetene skal fordele vaksinene. Johansen har sådd vind, men det er Molde-ordføreren og statsministeren som får stormen mot seg.

Denne situasjonen er skapt av Arbeiderpartiets spindoktorer i vellykket samspill med medløperne i mediene. Mediebildet tirsdag var preget av et hysteri av pandemiske dimensjoner. TV-seere og avislesere fikk et inntrykk av at Molde-ordføreren og en statssekretær ved Statsministerens kontor hadde begått en forbrytelse ved å snakke sammen. 

Dessverre valgte Erna Solberg å gjøre seg til offerbrikke i det Ap-regisserte spillet i stedet for å stå oppreist. Miseren forsterkes ved at Regjeringen har gitt etter for Raymond Johansens spill og mas ved å særbehandle Oslo.

Ap-ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune er prest av yrke. Han betegnet i NRK-programmet Debatten tirsdag vaksinefordelingen som et etisk spørsmål. Det var det ingen av debattantene som reagerte på, men Vik har helt rett. Det er et dypt etisk spørsmål å forfordele vaksiner slik at noen får større menneskeverd enn andre.

Dagsrevyens reporter spurte helseministeren om «Hvor mange menneskeliv i Oslo blir reddet med dette?». Det falt henne ikke inn å stille et mer relevant spørsmål: «Hvor mange utenfor Oslo kommer til å dø som følge av at hovedstaden prioriteres?».

Vaksine er ikke akuttbehandling, et medikament som lindrer og helbreder de som er infisert. Vaksinering er et forebyggende tiltak og virker først etter en måned. Ingen vet hvor smittetrykket er størst i april. Det kan være Namsos like mye som Oslo.

En kommunal smittesporer på Stovner i Oslo fortalte i Dagsrevyen mandag at de fleste i den innvandringstunge bydelen ikke bryr seg verken om karantene eller annet smittevern. Muslimer i store mengder samles for så spille kort. Hadde alle i Oslo fulgt reglene, ville byen ikke i samme grad vært en nasjonal smittedistribusjonssentral.

Arbeiderpartiet har stilt seg bak en vaksinefordeling som rammer folk utenfor Oslo. Ap-ordføreren i Porsgrunn sa på Dagsrevyen tirsdag at det der ikke er blitt vaksinert noen på en måned. Og verre skal det bli – har Regjeringen bestemt med Arbeiderpartiet i ryggen. Det skal nok bli lystelig for Ap å drive valgkamp i distriktene!

Oslo-mediene opererer i en politisk osteklokke, en boble hvor virkeligheten stenges ute og hvor samrøret med bestemte politiske eliter skaper de mest underlige hallusinasjoner – som f. eks. at det er klanderverdig at Høyre-folk snakker sammen.

Oslos smittesituasjon er i stor grad selvforskyldt – og det må det være lov å si.

 

 

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.