Selv om gallup er gallup og valg er valg, som tidligere statsminister Trygve Bratteli pleide å si, skal det holde mer enn hardt om Erna Solbergs regjering får fornyet oppdrag når velgerne har sagt sitt 13. september.

Gjennomsnittsmålingene så langt i juni gir Høyre 21,5 prosents oppslutning. Det er mer enn 3 prosentpoeng ned fra i fjor høst. Da hadde støttepartiet FrP 13 prosent, nå bare 10 prosent. Venstre og KrF gisper under sperregrensen. Det skal et politisk jordskjelv til for å løfte den borgerlige familien opp til fortsatt stortingsflertall.

Høyres massive velgersvikt de siste månedene har én opplagt hovedårsak: regjeringens håndtering av pandemien. Utslagene av en feilaktig strategi og svært mangelfull politikk viser seg nå. Middelaldrende sunnmøringer og nordlendinger kan bli de siste i Vest-Europa som blir vaksinert. Hver manglende vaksinesprøyte kan fort bli en tapt Høyre-velger. Forsikringene om fullvaksinering fortoner seg som skrift i sand. Intet er mer ruinerende for folks tillit enn brutte løfter og forventninger.

Regjeringen satset på ett eneste vaksinekort: EU. Andre siviliserte land valgte annerledes og er kommet adskillig lenger. Regjeringen var mer opptatt av fordeling av vaksiner enn av å skaffe landet tilstrekkelig mange doser.

Oppstyret om Erna Solbergs sushiselskap på Geilo er fort glemt. Hendelsen var pinlig, men ingen venter at folkevalgte skal være feilfrie. Langt verre for tilliten var det at regjeringen dro inn vaksiner fra Senja og Tynset for å overøse muslimtette Oslo-bydeler med flere doser. Det vitnet om en forskjellsbehandling som krenker det norske folks medfødte sans for likhet og rettferdighet.

Og enda verre ble det da regjeringen konfiskerte vaksiner som var tiltenkt distriktene for å prioritere 24 utvalgte kommuner rundt Oslo. Høyre-ordfører Erik Bringedal sier til NRK at hovedårsaken til siste målings velgersvikt på 8 prosentpoeng i det sterke Høyre-fylket Vestfold, beror på forsvunne vaksiner. Larvik mistet 35 prosent av dosene til fordel for muslimkonsentrerte miljøer i og rundt hovedstaden.

Regjeringen har fra dag én i mars i fjor håndtert pandemien som om Norge var i krig. Overkommandoen i Oslo har ikke brydd seg med å rådføre seg med andre enn sitt eget byråkrati. Stortinget er systematisk holdt utenfor. Bare spørsmål om økte bevilgninger er forelagt nasjonalforsamlingen.

Nå har åtte ordførere i store kommuner sendt et brev til regjeringen hvor det beklages at også Kommune-Norge er holdt utenfor. Kommunene er forarget over at de informeres via pressekonferanser og at nye tiltak skal gjennomføres med korte frister. Informasjonen er svært mangelfull, og bestemmelsene er endret over 200 ganger.

Nå kommer vaksinesertifikatene, men folk som bor i utlandet og er vaksinert der, må likevel i karantene. Som eneste nasjon i Europa godtar Norge bare vaksiner som er satt i eget land. Tankegangen baserer seg på mistillit. Det samme skjer ved grensepasseringer. Tidligere Høyre-ordfører Thor Edquist i Halden sier til Aftenposten at han ikke har ord for regjeringens behandling av folk som passerer grensen. Høyre, som prinsipielt baserer seg på tillit til enkeltmennesket, ser ikke folk som individer, men som mistenkelige byråkratiske tilfeller.

Når regjeringen baserer pandemihåndteringen på urettferdig vaksinefordeling og en prinsipiell mistillit til folk, er det ikke rart at velgerne svarer med samme mynt.

Regjeringen sår vind og høster storm med velgerflukt fra Høyres faner.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂