Under fremleggelsen av det alternative statsbudsjettet 26. oktober. Foto: Vidar Ruud/Scanpix

Før eller siden måtte det jo komme: at en meningsmåling viser Senterpartiet som landets største parti.

Tirsdagens TV2-måling gir Sp 22,1 prosents oppslutning, mot Arbeiderpartiets 20,4 og Høyres 20,2 prosents velgerandel. Høyre, som lenge har tronet på gallup-toppen, er henvist til tredjeplass. Ap’s forsprang på Høyre er så lite at Ap står i fare for å bli landets tredje største. VGs måling tirsdag viser samme tendens for Sp og Ap som TV2-målingen. 

Fremskrittspartiet har minst like stor grunn til bekymring som Høyre og Ap. Partiet har nå 8,8 prosent på Kantars måling for TV2 – ned fra 11,5 prosent måneden før, og langt bak sine 15,7 prosent i februar, måneden etter partiets uttreden av regjeringen. I februar var FrP og Sp jevnstore; nå er Sp mer enn dobbelt så stort. Vi tviler på om budsjettforliket med regjeringen vil styrke FrP. Billigere snop og prisnedgang på en boks øl fra kr 28,00 til kr 26,50 leder neppe til at særlig mange skifter parti når u-hjelp og muslim-import går som før. Senterpartiet beiter effektivt på FrPs gressganger.

Det er mange forhold som har gjort Senterpartiet til landets største, men den viktigste årsaken er at partiet har truffet en nerve i folket. I en tid med uro skulle en tro at folk fylker seg bak regjeringen, men nå strømmer velgerne derimot til det egentlige opposisjonspartiet. Dette understreker at Senterpartiet nyter bredere tillit enn før og øker sin velgerandel, særlig på bekostning av Høyre, Ap og FrP.

Senterpartiet er ikke lenger et bondeparti. Det er historie. Jordbrukets utøvere utgjør bare et par prosent av yrkesbefolkningen. Hadde Sp bare vært et parti for bønder, ville det ikke en gang ha vært representert på Stortinget. Partiet er i ferd med å få et sterkere grep om byfolks hjerter. Småkårsfolk i byene gjør felles sak med folk i distriktene. Utviklingen i Oslo er særlig interessant. Når Sp for alvor trapper opp kampen mot Høyre og Ap, som vil legge ned Ullevål sykehus, kan det bli varmt om ørene på elitepartiene.

Ap-høvdingen Trygve Bratteli forklarte partiets enestående styrke og tilslutning i etterkrigsårene med at «Vi forsto vår samtid og ga folket løsninger som de trodde på». Nå er det akkurat dét Senterpartiet gjør – og Arbeiderpartiet ikke gjør. 

Erna Solbergs regjering har skrevet seg inn i norgeshistorien som regissør av den største sentraliseringen noensinne. Tvangssammenslåtte kommuner og fylker er ikke bare kostnadsdrivende, men øker også avstanden mellom de styrende og de styrte. Offentlige tjenester forsvinner. – Staten har forlatt oss, sier Høyre-ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen. Nå vil regjeringen også sentralisere tingrettene og dermed svekke folks rettssikkerhet utenfor de større byene. Sentraliseringen av politiet har angrepet folks trygghetsfølelse i store deler av landet. Slik kan vi fortsette.

Arbeiderpartiet har vært med på mye av sentraliseringen og får nå føle velgernes reaksjon. Det er Senterpartiet som utgjør tyngden i opposisjonen på Stortinget. Det er Sp som setter ord på det mange mener. Partiet er klar der Ap er i tåka. Elitene anklager Sp for populisme når partiet fremmer forslag som maktmiljøene misliker, men det er vanlig hersketeknikk når de mektige forsøker å avfeie holdninger som er dypt forankret i folket.

Senterpartiet har klar front mot sosialisme og politisk motepreget grønske. Partiet vil holde SV utenfor regjeringskontorene. Partiet ønsker heller ikke økt innvandring og utgjør en motvekt mot elitepartienes lengsel etter globalisme og fremmedstyre. Folk ønsker nemlig trygghet og rett til å forme sine liv på den måten nordmenn har pleid å leve. 

Det er denne nerven blant de tause i samfunnet og de som vil stille Norge og nordmenn først Sp har truffet. Gallupen stanser nok ikke på 22,1 prosent.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.