Statsminister Erna Solberg forkynte onsdag kveld at kommuner rundt om i landet skal fratas tiltenkte vaksinedoser for at innvandrertette kommuner i Oslo-området skal få flere.

Protestene fra ordførere er hørbare fra landsende til landsende. Ordfører Eva Vinje Aurdal i Ålesund sier til Aftenposten at hun «sliter med å fordøye» denne ekstra tildelingen av vaksiner til landets muslimkonsentrasjoner. Hennes kollega i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen sier «Vi har ingen vaksiner å gi bort». Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen er forarget over at de som har valgt ham skal skyves bakover i køen.

Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn, som selv er lege og tidligere statssekretær i Helsedepartementet ser seg nødt til å belære helsemyndighetene i noe så elementært at vaksiner ikke er til behandling av folk som er syke, men et tiltak mot fremtidig sykdom.

Det vet selvsagt helsetoppene. De vet også at Oslo og omegn er de kommunene som har lyktes dårligst med smittevernet – hovedsakelig som følge av høy andel muslimer som stiller eget levesett og egne fordommer foran hensynet til andre. Dette er jo kjernen i muslimsk ideologi. Derfor mener Erna Solberg & Co at disse kommunene skal prioriteres foran kommuner hvor folk har tatt smittevernet med større alvor.

Offisielt er det kommuner med størst smittetrykk som skal tilgodeses ekstra. Akkurat nå er Tynset på smittetoppen. Importert smitte har spredt seg i bygda, hvor hver femte innbygger nå er i karantene. Da skulle en kanskje tro at Tynset ut fra Regjeringens resonnement blir tildelt flere doser. Men, nei: Tynset blir fratatt planlagte doser. Det bor ikke nok muslimer der!

Oslo har mislyktes med smittevernet. Da Molde-ordføreren viste til dette faktum i vinter, fikk han massiv kritikk. Han påpekte som figuren i H. C. Andersens eventyr at keiseren var uten klær, men sånt kan ikke sies. 

Regjeringen har med onsdagens vedtak sådd vind og høster nå storm. Holdningen er avslørende. En ellers så rolig og pedagogisk forklarende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad følte seg tydelig ubekvem da han i Dagsnytt 18 onsdag måtte gjøre forsøk på å forsvare Regjeringens blunder. Det er alltid mer kjekt for en regjering å sende en embetsmann ut for å forsvare sine feiltakelser enn å stille opp selv.

Regjeringens forfordeling er nok et utslag av Regjeringens sentraliseringspolitikk. Oslo først og deretter Oslo og omegn. NHO-regiondirektør Tord Lien, tidligere olje- og energiminister i Solberg-regjeringen, sier til Adresseavisen at Regjeringens fordeling betyr at bedrifter i Trøndelag må vente 60 prosent lenger enn næringslivet i Oslo på å få folk tilbake. 40-åringer nord for Dovre risikerer å vente til jul med å bli fullvaksinert.

Og vaksinepolitikken tydeliggjør også det Erna Solberg er en mester til – å sette folk og grupper opp mot hverandre. De som mener statsministeren opptrer samlende, må ha trukket denne slutning etter å ha vurdert alle andre som enda mer splittende. Splitt og hersk er en eldgammel hersketeknikk, som Erna Solberg har rendyrket.

Regjeringens anslag mot liv og helse til folk i distriktene er ikke bare en prioritering av hovedstadsområdets eliter og innvandrere, men også en avledende manøver for å dekke over at Regjeringen har feilet katastrofalt i å skaffe landet nok vaksiner.

Som følge av at Regjeringen har vært mer opptatt av å fordele vaksiner enn å skaffe nok vaksiner, henger verdens rikeste land etter mange andre i vaksineringen.

Og Regjeringen har avslørt sitt menneskesyn: Innvandrere er mest verdt og må derfor premieres for ikke å følge smittevernreglene.


Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.