– At vi nå ikke er prioritert sammen med Oslo, synes jeg er helt uforståelig, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er fornøyd, men ellers er det flere ordførere som er misfornøyde med regjeringens nye vaksinestrategi, som innebærer en skjefordeling til fordel for seks bydeler i Oslo.

Kritikken kommer i første rekke fra kommunene nær Oslo:

– Det er uforståelig at Rælingen og Lillestrøm ikke inkluderes i den nye geografiske fordelingen av vaksiner, sier Rælingen-ordfører Ståle Grøtte (Ap) til NTB.

– Situasjonen i de tre sentrale kommunene på Nedre Romerike har vært den samme i hele pandemien. Våre innbyggere er jo vevd sammen både arbeidsmessig og på fritiden. Vi opplever akkurat det samme smittetrykket og burde lagt grunnlag for samme prioritering, slik det tilsynelatende er gjort for Østfold-byene, sier Grøtte.

Også i Bærum, som tirsdag registrerte 18 nye tilfeller, er det misnøye:

– Bærum har vært nedstengt siden oktober, noe som er veldig likt den situasjonen Oslo er i. Vårt næringsliv har lidd. Vi har nå hele ni av våre innbyggere på Bærum sykehus og en smitteandel på hele 200 per 100.000 innbyggere. At vi nå ikke er prioritert sammen med Oslo, synes jeg er helt uforståelig, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog.

– Unødvendig splid

Raymond Johansens partifelle og kollega, byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen, mener regjeringens nye vaksinestrategi skaper unødvendig mye splid.

– Nå krangler vi om smuler i en situasjon hvor vi burde snakke om at vi har altfor få vaksiner. I stedet risikerer vi nå at vi skaper splid og diskusjon om noen få vaksinedoser, uten at det ser ut som om det har noen effekt, i hvert fall ikke på smittespredningen, sier Valhammer til Bergensavisen.

FHI, regjeringen og Raymond Johansen får også støtte fra politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys:

Utspillet fra Moldes ordfører sist helg var unødvendig. Og et bomskudd. Først og fremst fordi hele landet lever i et skjebnefellesskap med Oslo. Det blir ikke bedre for folk i Tromsø – der vi nå må håndtere et større utbrudd – før det blir bedre i Oslo. Mutanten kom med fly fra hovedstaden før helga. Helt fra starten av vaksineringen var det ganske klart at det beste ville være å la Oslo få sprøytestikkene først.

Fjellheim tar også ordføreren i Molde, Torgeir Dahl (H), i forsvar:

Samtidig må det være lov å si at man skulle tro Molde-ordføreren har begått en slags majestetsfornærmelse. Han ansporet jo tross alt til debatt om noen viktige tema. Blant annet hvorfor smitten blomstrer opp i de samme bydelene i Oslo, igjen og igjen. Det er synd at saken har glidd inn i et spor med politisk spill og spinn. Da tilslører man viktige og nyttige perspektiver. (Nordnorsk debatt)

Ett slikt tilslørt perspektiv kan man finne på side 25 i FHIs Svar på oppdrag 8 Vaksinasjon – Delleveranse reviderte anbefalinger for geografisk prioritering, datert 24. februar, men publisert først 2. mars:

Ved å prioritere Oslo ser man en reduksjon i antall dødsfall i Oslo i alle scenarier, men i nesten alle
scenarier er det en økning i antall dødsfall i de andre fylkene. Totalt sett gir dette en positiv effekt for
de fleste scenariene.

I FHIs anbefaling av tirsdag 2. mars har dette blitt formulert slik:

– I sum mener vi at det er flere argumenter som taler for en geografisk målretting av fordeling av vaksiner for en periode, og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor en endring av vaksinestrategien som reflekterer dette, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

Denne strategien ble kommentert av Documents Hanne Tolg i artikkelen: FHI vil prioritere vaksiner til Oslo på grunn av smitten i «enkelte bydeler»

Tolg avsluttet sin kommentarartikkel på denne måten:

Resultatet av FHIs nye forslag til skrevfordeling er uansett det samme: Nordmenn på Vestlandet kommer etter somaliere på Stovner i vaksinekøen. (Document)

Dagsordens sending tar opp dette temaet i kveldens sending. Vi er på YouTube og Rumble kl. 21 seks dager i uken. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger. 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.