Afshan Rafiq (H) utfordrer byrådet i Oslo til å prioritere eldre innvandrere i storfamilier når Oslo velger intern vaksinestrategi. Foto: Berit Roald / NTB 

Bystyremedlem Afshan Rafiq (H) mener eldre innvandrere i storfamilier bør prioriteres når Oslo velger intern vaksinestrategi. Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier i en e-post til VG at det er uaktuelt å følge Rafiqs forslag.

– I flergenerasjonsfamilier har ikke de eldre mulighet til å skjerme seg fra smitten fra familiemedlemmer som går på jobb og skole. De blir alvorlig syke, som igjen betyr en stor belastning for storsamfunnet og ikke minst dem selv – fordi de kan måtte bøte med livet, sier høyrepolitikeren.

Rafiq er barn av to pakistanske innvandrere. Hun er overbevist om at en prioritering av innvandrere kan slå flere fluer i en smekk:

– For det første gjør det noe med situasjonen på sykehusene og begrenser smitten i samfunnet. For det andre forebygger vi dødeligheten blant denne gruppen, sier hun, og trekker frem FHIs rapport fra desember om koronasmitte og -innleggelser i Oslo.

Innvandrere er grovt overrepresentert i smittestatistikken, og ifølge FHI har 47,5 prosent av de med påvist koronasmitte innvandrerbakgrunn. Særlig folk med bakgrunn fra land som Somalia, Pakistan og Tyrkia skiller seg negativt ut. Innvandrere fra Pakistan må legges inn 17 ganger så ofte som resten av befolkningen, og de blir smittet åtte ganger så ofte som andre. Dette er et mønster som gjenspeiler seg over hele Europa. FHI har tidligere avvist at dette kan forklares med trangboddhet og yrkesvalg.

Avvisende helsebyråd

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier i et skriftlig svar til VG at byrådet ikke støtter Rafiqs forslag.

– Byrådet vurderer løpende spørsmålet om prioritering av vaksiner internt i Oslo, men det er ikke aktuelt å prioritere vaksiner på bakgrunn av etnisitet.

Det er dog klart at innvandrertette bydeler som Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand vil få flere vaksiner etter at regjeringen la frem ny vaksinestrategi tirsdag. Selv om dette ikke begrunnes med etnisitet, er det nokså klart at enkelte etniske grupper på denne måten prioriteres foran andre.

Professor i medisinsk etikk ved UiO og tidligere sjef for UNESCOs bioetikkprogram Jan Helge Solbakk støtter Rafiq, og mener det er uforståelig at byrådet i Oslo ikke prioriterer eldre innvandrere.

– Rettferdighet betyr at like grupper skal behandles likt, og ulike grupper skal behandles forskjellig. Epidemiologisk kunnskap viser at noen etniske grupper blir mye hardere rammet av denne pandemien. Det ville i rettferdighetens navn innebære at eldre mennesker i disse gruppene – som bor hjemme i storfamilier – skulle prioriteres på lik linje med alle man har vaksinert på sykehjem, sier professoren.

Tabu å nevne: 90 prosent av Tysklands alvorlig covid-syke har innvandrings­bakgrunn

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.