Statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap).Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Erna Solbergs popularitet som statsminister daler. Men det betyr ikke at velgerne slutter massivt opp om Jonas Gahr Støre. Det reageres på hvor få som fortsatt ønsker Støre til å lede landet.

Nå synker Erna Solbergs popularitet som statsminister, viser en måling fra Norstat på vegne av NRK .

Erna Solbergs (H) statsministerpopularitet faller fra 58 til 46 prosent på en måned, i en fersk måling, skriver NRK.

Denne dippen i oppslutning kommer etter at Solberg i lang tid har ligget stabilt høyt i slike statsministermålinger.

Året startet sterkt for Erna Solberg. Over halvparten av velgerne pekte på henne som den beste statsministeren.

Men i det siste har det begynt å butte litt imot for Erna Solberg. Likevel er det ingen stor og entydig bølge i retning av å ønske Støre i jobben, Solberg er fortsatt klart mer ønsket enn Arbeiderpartilederen.

På spørsmål om hvem velgerne mener er «best skikket» som statsminister, får Støre nå 34 prosent mot 27 prosent for en måned siden. 20 prosent av de spurte svarer «vet ikke», i målingen som er utført av Norstat på vegne av NRK.

1000 personer ble spurt i tidsrommet 23. mars til 28. mars.

Erna faller vesentlig mer enn Støre stiger i denne målingen. Det avdekkes med andre ord intet folkekrav om å se Arbeiderpartiets nåværende leder i statsministerrollen. Heller ikke Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er i nærheten av å gjøre Solberg rangen stridig.

NRK har snakket med eksperter som mener målingen først og fremst viser stigende misnøye med Erna, og mindre et ønske om å skifte henne ut med Støre eller Vedum.

Det vises til et par konkrete skandaler Høyre har vært involvert:

Det var etter at NRK avslørte at Erna Solberg og familien brøt anbefalinger og regler om smittevern.

Og at Erna Solbergs egen statssekretær var aktiv da Moldes ordfører la skylden for smitteøkningen på Oslo og byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Ifølge Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning skyldes fallet for Erna Solberg i denne målingen nesten utelukkende disse to sakene:

– Dette er en måling som handler om Erna Solbergs egnethet som statsminister, og på den måten en personlig måling. Den negative medieomtalen som statsministeren har fått de siste ukene tror jeg har hatt en effekt, sier Berg.

En annen kommentator mener resultatet er uttrykk for en generell korona-tretthet hos velgerne, noe som gir seg utslag i frustrasjon mot sittende ledelse:

Valgforsker Jonas Stein ved UiT peker på at nordmenn nå har opplevd økt smittetrykk og nedstengning og gir regjeringen noe av skylda.

– Nå ser man tendenser til at folk er lei, og at man i andre land får det veldig godt til med korona, og man stiller da spørsmålet om hvorfor får ikke den norske regjeringen det like godt til? Man sitter i en situasjon der man føler at Norge kommer bakpå sammenlignet Storbritannia, USA og Israel som nå får til vaksinen veldig godt, sier Stein.

Også fra Høyre erkjennes det at Solberg nå rammes av et par «tabbesaker» i senere tid:

– Man trenger ikke være professor i statsvitenskap for å se at her er det kanskje noen velgere som har lyst til å gi Erna en smekk på fingrene for turen til Geilo, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

VGs politiske kommentator Tone Sofie Aglen gir i NRK Dagsrevyen uttrykk for en viss forbauselse over at ikke Støre scorer betydelig bedre, når Erna Solberg sliter mer enn på lenge.

Nå ville normalt alt ligget til rette for at opposisjonens kandidat skulle seile kraftig opp. Likevel er det altså ikke mer enn en av tre velgere som ønsker seg Støre, selv i en slik situasjon.

Basert på rene partimålingene i senere tid, kan dermed Norge fra høsten av havne i den noe underlige situasjon at landet får en statsminister et klart mindretall blant velgerne faktisk ønsker til å lede landet.

Gode og viktige bøker fra Document Forlag: 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.