Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H). Foto: Lise Åserud / NTB

Erna Solberg (H) har ikke lenger et solid forsprang på Jonas Gahr Støre (Ap) på Norstats statsminister-måling. Begge to sliter med lav popularitet blant velgerne.

Hver måned spør Norstat på vegne av NRK tusen velgere om hvem de mener er best skikket til å være statsminister i Norge.

Erna Solberg har her lenge hatt et godt forsprang på Jonas Gahr Støre.

Men senere tids hendelser, som aksjesaken, Ser ut til å ha gått hardt utover Solbergs popularitet.

Høyre-lederen Solberg får nå en oppslutning på 40 prosent, mot Støres 38.

23 prosent svarer vet ikke.

For statsminister Støre og Høyres statsministerkandidat Solberg ser det nå ut til å være et kamp om å være mist upopulær blant velgerne. Ingen av dem har den brede tilliten mange mener vil være naturlig for landets fremste politikere.

Bare en gang tidligere har Solberg opplevd et tilsvarende tillitsfall. Det var under sushi-middagen på Geilo våren 2021, da Erna Solberg brøt gjeldende regler for korona-tiltak.

Da falt dette tallet på hennes popularitet med 13 prosentpoeng på en måned.

Erna Solberg skriver i en skriftlig kommentar til NRK at det ikke er noen tvil om at aksjesaken går ut over tilliten til henne, til Høyre og til det politiske systemet.

Samtidig er hun glad for at Høyre holder stand på et høyt nivå på målingene, og tolker det som en støtte til de lokale Høyre-ordførerne og deres politikk.

Støre er nøktern i sin kommentar.

– Jeg tar med meg alle tilbakemeldinger, også denne, sier han.

Det er nå to nesten år til neste valg, og begge de to partilederne har dermed en del tid til å gjenoppbygge sin popularitet, før de kaster seg inn i kampen om hvem som skal bli statsminister fra 2025.  Men det forutsetter at de begge får bli sittende som partiledere så lenge.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.