Lavt tempo i vaksineringen i Tsjekkia, her fra byen Ricany.  Foto: AP Photo/Petr David Josek.

EU-landet Tsjekkia er lei av å vente på forsinkede vaksineleveranser fra EU, samtidig som smitten herjer i landet. Nå vil de heller kjøpe Sputnik V-vaksiner fra Russland.

Det er NTB-AFP som melder om saken, og beretter at EU har fått massiv kritikk for at vaksinasjonskampanjen i unionen tar tid.  Flere vaksineprodusenters leveranser til EU er blitt forsinket i forhold til hva som var avtalt.

Tsjekkia er det landet i verden med høyest smittetrykk for tiden, med 1.359 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Landet ber om russisk hjelp.

– Etter samtaler med statsministeren har jeg sendt et brev til Russlands president Vladimir Putin og bedt om en forsyning av Sputnik-vaksinen, sier Tsjekkias president Milos Zeman.

Tsjekkia skal ha fått til svar at de kan få russiske vaksinedoser innen få dager. Tsjekkia vurderer også å bestille den kinesiske Sinopharm-vaksinen.

Den russiske og kinesiske vaksinen er ikke godkjent av EUs legemiddelverk.

Tsjekkias statsminister Andrej Babis vil ikke vente på at EU gir vaksinene grønt lys.

– 65 land i verden vil ha den russiske vaksinen, blant dem seks EU-land. Så hvorfor skal vi snakke som om den er fryktelig? spør Babis.

– Tro meg når jeg sier at EUs medlemmer også vil be om Sputnik-vaksinen innen få måneder, legger han til.

Tyskland sender for øvrig 15.000 vaksinedoser til Tsjekkia i disse dager, det er ifølge tsjekkiske myndigheter bare nok til å gjøre opp for forsinkelsen i AstraZenecas leveranser.

Også Norge er rammet av svak fremdrift i EUs vaksineleveranser, og per 28. februar er det kun satt ca. 468 000 vaksinedoser her i landet.

Kjøp Asle Tojes bok her! 

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.