Parlamentariske leder Marit Arnstad i Sp mener Norge bør vurdere Russlands Sputnik V-vaksine. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Senterpartiets Marit Arnstad er kritisk til om regjeringen gjør nok for å sikre Norge nok koronavaksiner. Hun mener Sputnik V er en god kandidat.

– Jeg synes at Norge burde prøve å sikre seg denne vaksinen. Russerne ønsker å søke EU om godkjenning. Det norske legemiddelverket bør også gjennomgå denne vaksinen på egen hånd, ikke bare vente på EUs behandling, skriver Arnstad i Klassekampen.

Sps parlamentariske leder viser til at land som har tatt direkte kontakt med produsentlandene, som Storbritannia og Israel, ligger i verdenstoppen i antallet vaksinerte.

Hun får støtte av Sør-Varangers ordfører Pål Gabrielsen (SV) og Lars Georg Fordal i Barentssekretariatet. De mener i tillegg at vaksinen kan bedre naboforholdet til Russland. Det er ikke Arnstad enig i.

– Jeg mener vi ikke skal se på vaksiner på en slik politisk måte. Det viktige er at en vaksine er trygg og fungerer godt, skriver hun.

I november sa Russland at deres koronavaksine Sputnik V var 92 prosent effektiv mot covid-19. Vaksinen er eksportert til 37 land, med til sammen 1,1 milliarder innbyggere.

Russland har foreløpig ikke søkt EU om godkjenning av koronavaksinen Sputnik V, men flere EU-land har tatt direkte kontakt med Russland. Blant dem er Slovakia, Tsjekkia, Ungarn og Serbia.

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.