Marit Arnstad (SP) mener at Storbritannias brexitavtale er bedre enn avtalen Norge har med EU, og at det aktualiserer debatten om å utrede alternativer til EØS-avtalen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Senterpartiet mener Storbritannias brexitavtale er bedre enn EØS-avtalen Norge har med EU. De får støtte fra SV.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet, mener at Storbritannia har fått en avtale som gir dem mer frihet og mer selvstendighet,

– De får adgang til det indre markedet og den felles handelen som er ønskelig, men de slipper å være del av en dynamisk regelverksutvikling som legger sterke bindinger på de enkelte lands nasjonale politikk, sier hun til Klassekampen.

Arnstad tar forbehold om at hun ikke har leste hele avtalen, men mener at britene har fått en bedre avtale enn EØS-avtalen. Hun mener det aktualiserer Norges behov for å revurdere EØS-avtalen fordi brexitavtalen viser at det er mulig å organisere handel på en annen måte enn EØS-avtalen gjør.

Sp og SV har tidligere gått inn for en offentlig utredning om et alternativ til EØS-avtalen, og Arnstad får støtte fra SVs Heming Olaussen, som leder SVs EØS-utvalg.

Han peker blant annet på at britene slipper å forholde seg til EU-domstolen og dermed slipper å måtte godta enhver EU-lovgivning slik som Norge nå må gjøre.

– Denne avtalen er kvalitativt annerledes og ivaretar nasjonal suverenitet på bedre vis enn EØS gjør for oss, mener Olaussen.

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.