Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flere partier ser at noe nå må gjøres med strømprissituasjonen. Både SV, Sp og FrP vil utrede et system med én pris på strøm til innenlands bruk og én for eksportstrøm. Ap er negativt innstilt.

NTB melder om saken.

Et slikt system vil gjøre Norge mindre påvirket av de høye prisene i Europa.

SV er glad for at regjeringspartiet Sp signaliserer støtte til et slikt forslag.

– Dette har vi foreslått i Stortinget allerede. Men til nå har vi møtt motstand hos regjeringspartiene. Derfor er det gledelig at de nå går inn for å utrede dette, sier SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken til NTB.

På Dagsrevyen mandag ba Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad regjeringen om å utrede en toprismodell der utenlandskablene utgjør et eget prisområde.

Bør vurderes

Arnstad mener regjeringen nå bør vurdere om dette er praktisk og juridisk mulig å gjennomføre.

– Spørsmålet er om det er mulig å ha en ulik prising på innenlands forbruk og eksport av kraft til utlandet. Det kan for eksempel skje ved at vi etablerer et eget prisområde rundt utenlandskablene, sier hun til NRK.

– Ikke umulig

Det har vært hevdet at et slikt system vil være juridisk vanskelig med tanke på EØS-avtalens rammer.

Jussprofessor og EØS-ekspert Finn Arnesen mener imidlertid at det vil være mulig å opprette en egen prissone for utenlandskabler uten å bryte med EØS-reglene.

– Klarer man først å bestemme seg for modellen, er jeg rimelig sikker på at det er mulig å få til noe som er innenfor EØS-retten, sa Arnesen til Nationen i forrige uke.

Men fra Arbeiderpartiets side er det lite entusiasme for en slik løsning. Statssekretær i Olje- og energidepartementet Amund Vik (Ap) mener derimot at dette ikke er mulig.

– For å få det til, må vi begrense kraftflyten til utlandet, og det vil være et brudd på EØS-avtalen, sier Vik til NRK.

Høyre har heller ikke fremmet forslag i den retning.

Enkelte vil spørre seg om Norge virkelig er nødt til å innrette seg etter en slik avtale, også når det viser  seg at den er åpenbart i strid med hva som er landets og befolkningens interesser.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.