Marius Arion Nilsen (FrP). Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

En avtale med EU hindrer Norge i å innføre egne strømpriser her i landet, opplyser en EU-kilde. FrP og Rødt krever nå at avtalen settes til side.

Det er EUs tredje energimarkedspakke som setter en stopper for muligheten til å skille mellom innenlandsstrøm og strøm brukt til eksport, får NTB bekreftet av en informert kilde i EU.

Norge sluttet seg til EUs tredje energimarkedspakke i 2018.

Både Senterpartiet og SV har tatt til orde for en toprismodell der det settes én pris på strøm til innenlands bruk og én pris på strøm som eksporteres. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad ba i romjulen regjeringen utrede en toprismodell der utenlandskablene utgjør et eget prisområde. Også FrP har tidligere foreslått dette.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i Stortingets spørretime denne uken at han verken vil åpne eller lukke døren for en toprismodell nå.

Krever full råderett

FrPs Marius Arion Nilsen, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener regjeringen må kreve dispensasjon fra avtalen.

– Norge skal ha full råderett over kraftpolitikken. FrP forventer at regjeringen nå følger opp og krever dispensasjon fra regelverket for å få realisert en toprismodell. Dersom regjeringspartiene ikke får gjennomslag for dette, er eneste logiske slutning å trekke Norge ut av tredje energimarkedspakke, sier Nilsen i en uttalelse sendt til NTB.

Krever nye forhandlinger

Også Rødt ber regjeringen reforhandle avtalene om Norges tilknytning til det europeiske kraftmarkedet.

– Om dette stemmer, viser det at Rødts advarsler var riktige. Tilslutningen til tredje energimarkedspakke og ACER betød å miste suverenitet over kraftpolitikken, sier energipolitisk talsperson Sofie Marhaug.

– Vi trenger rimelige priser på kraften vi selv produserer, og vil ikke betale en pris som om vi betalte for fossil kraft. Tilknytningen til det europeiske kraftsystemet driver prisene til himmels her, mener hun.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Amund Vik (Ap) har tidligere uttalt at en ordning med ulik pris innenlands og for eksport vil være et brudd med EØS-avtalen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.