Marius Aron Nilsen (FrP) til venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB

FrP raser mot regjeringens nyeste grep for å få orden på kraftsituasjonen. Ifølge FrP vil dette ikke redusere strømprisene, og vassdragene må nærmest bli tørrlagte før planen slår inn.

FrP er ikke imponert over det nyeste utspillet fra Støre-regjeringen for å løse kraftproblemene og de høye strømprisene.

NTB beskrev fredag hva dette grepet skal innebære:

Strømeksporten skal bremses når vannstanden er under et visst nivå. Slik skal Norge unngå kraftkrise i årene som kommer.

Det opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse om forsyningssikkerheten for kraft. Flere tiltak skal nå formaliseres for å sikre strøm til befolkning og industri. Den nye styringsmekanismen skal innføres i god tid før neste vinter, opplyser regjeringen.

– Vi skal holde igjen på vannet i magasinene ved utsikter til knapphet. På den måten reduserer vi eksporten, sa Støre.

Ifølge FrP er dette et temmelig feilslått forsøk på å rette opp problemene. På partiets hjemmeside reagerer stortingsrepresentant Marius Nilsen på hvordan Senterpartiet her løper fra sine tidligere løfter om å stå opp mot EU og Brussel:

–  Dette vil ikke redusere de rekordhøye strømprisene folk og bedrifter opplever. På inn- og utpust har Senterpartiet lovet å ta kontroll over kraften og innføre eksportbegrensninger for å sikre lavere strømpris. Resultatet er en tafatt mekanisme som ikke vil slå inn før vassdragene nærmest er tørrlagte, sier FrP-representant Marius Nilsen.

Han fortsetter:

–  Det er oppsiktsvekkende at regjeringspartiene ikke utfordrer regelverket og benytter seg av det politiske handlingsrommet vi bør ha som energistormakt. Det er ikke noe nytt at Arbeiderpartiet lar stormaktene i Europa diktere deler av norsk energipolitikk, men nok en gang logrer også Senterpartiet for Brussel, sier Nilsen.

Nilsen viser til reaksjonene som kom fra flere land i sommer, da regjeringen signaliserte at de ville legge frem en styringsmekanisme. Det tyske forvaltningsorganet Bundesnetzagentur som fører tilsyn med elektrisitetssektoren, advarte Norge mot å gjennomføre grepet, og uttalte til NTB at eksportbrems kun bør brukes som en siste utvei.

– Det er bare å konstatere at det med Senterpartiets kraftpolitikk fortsatt blir full eksportfest av norsk strøm til Europa, sier Nilsen.

Også internt i Senterpartiet er det skuffelse over hva regjeringen nå har kommet på banen med.

Resultatet av det hele vil først og fremst kunne bli høyere strømpris for nordmenn, frykter senterpartiveteran og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

– Hvis en setter krav til fyllingsgrad i vannmagasinene uten å begrense eksporten, vil strømprisen bare bli enda høyere, sier Lundteigen til Nettavisen.

Mange vil mene at uroen både i Senterpartiet og Arbeiderpartiet bare vil bli enda større etter et utspill som vekker så mye diskusjon og strid.

Les også: 

Frp-politiker slår alarm: Norsk klimapolitikk kan avvikle velferdsstaten

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.