Høyreleder Erna Solberg.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En stortingsrepesentant for FrP mener Høyres strømpolitikk er enda verre enn de rødgrønnes. –Tafatt og uansvarlig, sier Frps Marius Arion Nilsen. Han vil heller samarbeide med Støre.

Høyre er med på å hasteinnkalle Stortinget for å finne en løsning på strømkrisen. Men partiet vil ifølge NTB-Snorre Schjønberg si nei til både makspris og begrensninger i energieksporten. Dette ble opplyst av Nikolai Astrup i Klassekampen tidligere i uken.

Frps energipolitiske talsmann Marius Arion Nilsen er oppgitt over Høyres opptrenden i strømsaken:

– Høyre har enn så lenge vært den største bremseklossen i å innføre fornuftig energipolitikk i denne krisen, ved siden av regjeringen. De avfeier fremdeles blankt forslag som begrensning og regulering av krafteksporten, sier Nilsen til NTB.

Han sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og er elkraftingeniør av yrke.

– Hvis Nikolai Astrup er sitert riktig i Klassekampen, så består Høyres energipolitikk i å styre med åpne øyne mot en krise med tomme vannmagasiner, for så å be til høyere makter om at det skal regne, sier Nilsen.

Han er tydelig i sin karakteristikk av en slik form for politikk:

– Så tafatt og passivt kan vi ikke drive energipolitikk. Det er uansvarlig, sier han.

FrP vil ha makspris og begrensning av eksporten

Frp har foreslått en makspris på 50 øre, skroting av elektrifiseringen av sokkelen, utbygging av ny vannkraft, krav til magasinfylling og begrensning av strømeksporten.

Marius Arion Nilsen fortsetter sin kritikk av Høyre i denne sammenheng:

– Høyre setter sin lit til at et marked som er fullstendig ute av spill skal ordne opp i situasjonen. Det har vi ingen tro på, sier Nilsen.

Energipolitiker Nikolai Astrup i Høyre kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Frp. Han påpeker at Høyre har tatt til orde for å øke strømstøtten til folk:

– Vi har helt siden januar forsøkt å få flertallet på stortinget med oss på å innføre en egen strømstøtte for bedriftene, sier han til NTB.

Vil på lag med Støre og Vedum

Marius Arion Nilsen (FrP) sier at han håper regjeringen og Stortinget kan bli enige om både makspris og begrensning av eksporten.

– Vi må få normalisert kraftsituasjonen i Norge. Men frem til det må vi ha en strømstøtte som treffer bredt og som gjør at næringslivet overlever, sier Nilsen.

Han forteller til NTB at han heller vil samarbeide med Støre-regjeringen om dette, enn med Høyre:

– Med Høyre sin energipolitikk er det en «sitte og vente og se»-holdning. Høyres politikk sannsynliggjør at mer kraft frigjøres framover, men da på grunn av at bedrifter går konkurs og ikke bruker strømmen mer, ikke fordi markedet og systemene ordner opp selv, sier Nilsen.

Frp-eren er klar på at begrensning av energieksporten vil ha effekt. Det er noe regjeringen også jobber med.

– Du skal lete lenge for å finne en ekspert som snakker oss imot om at en høyere fyllingsgrad gir lavere priser, sier han.

Les også:

Erna med flammende forsvar for eksportkablene: – Norge ville hatt mindre strøm uten

Bestill boken fra Document forlag i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.