– Dessverre er både gjengen i Akersgata og de andre partiene mest opptatt av å bevisst misforstå mitt budskap og ilegge meg synspunkter jeg ikke har, istedenfor å bruke tiden sin på hvordan vi kan løse strømkrisen, sier Sylvi Listhaug til Document.

Listhaug går sterkt i rette med politikere og presse som hun bevisst forvrenger hennes uttalelser:

– Det er skremmende at noen så sterkt fra Stortingets talerstol ikke vedkjenner seg at det er Putins angrepskrig og konsekvensene av måten han strategisk bruker gassleveransene til Europa på, for å splitte og så fortvilelse, som er en av hovedårsakene til krisen vi står i.

– Det er ikke Stortinget verdig overhodet, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB.

I en e-post til Document svarer Sylvi Listhaug på karakteristikkene og kritikken mot hennes uttalelser i mandagens ekstraordinære strømdebatt:

– Norske politikere må slutte å ensidig skylde på Putin for strømkrisen. Selvsagt har krigen bidratt til å forsterke krisen, men den er i stor grad politikerskapt. Dersom flere land hadde satset på stabil energiforsyning ville vi stått langt bedre rustet nå.

– Tyskland har gjort seg avhengig av gass fra Russland, og samtidig valgt å stenge ned stabile energikilder. Dette skjedde lenge før Putin gikk til krig mot Ukraina og stengte ned gassleveransen til Tyskland.  Det er den uansvarlige klima- og energipolitikken til Tyskland og andre EU-land som har gjort seg avhengige av russisk gass som har gitt Putin makten som har skapt energikrisen i Europa.

– Den grufulle krigen mot Ukraina er selvsagt en viktig årsak for at vi har skyhøye strømpriser. Men det skyldes også tabber som norske politikere har gjort, som å godkjenne de to siste utenlandskablene som har ført til høyere strømpriser i Norge. Derfor burde også andre norske politikere erkjenne sine tabber, og rydde opp i problemet istedenfor å utelukkende skyve krigen foran seg. Dessverre er både gjengen i Akersgata og de andre partiene mest opptatt av å bevisst misforstå mitt budskap og ilegge meg synspunkter jeg ikke har, istedenfor å bruke tiden sin på hvordan vi kan løse strømkrisen.

Makspris

I gårsdagens strømdebatt kom det frem at mer enn 94 forslag ble innlevert. Forslagene ble ikke realitetsbehandlet der og da, men er nå sendt til behandling i komiteene.

– Det viktigste er å sikre en grundig og forsvarlig behandling av alle forslagene, sier lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap) til NTB.

Ifølge Næss blir ikke alle forslagene oversendt energi- og miljøkomiteen, men kan også bli fordelt til andre komiteer, som næringskomiteen og finanskomiteen. Deretter blir det opp til komiteene å avgjøre hvor raskt forslagene skal behandles og når en innstilling kan være klar.

Sylvi Listhaug gjentar i sin e-post til Document at det beste ville ha vært om Stortinget hadde sluttet seg til Frps forslag om en makspris på 50 øre for alle.

– FrP har fremmet en rekke forslag som både ville hjulpet vanlige folk og bedrifter til å få kunne betale strømregningene ved å innføre 50 øre makspris for alle, og få nasjonal kontroll på kraftsituasjonen. Hvis FrPs forslag om å stanse eksporten av kraft når vannmagasinene er lave, skrote den vanvittige elektrifiseringen av sokkelen og en storstilt satsing på vannkraft ved å også legge til rette for skånsom utbygging i vernede vassdrag hadde blitt vedtatt, ville vi fått lavere priser og unngått kraftunderskudd i Norge om få år.

Les også:

Energikrisen truer også med å utløse en finanskrise

Nullutslipp er en stalinistisk fantasi

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.