Sylvi Listhaug uttalte i dag at politikere må slutte å skylde på Ukraina-krigen for de høye strømprisene i Norge. Det fikk både energiministeren, Erna Solberg og en politisk redaktør til å reagere.

Men Energinytt24 stiller spørsmålet i tittelen:

Uberettiget kjefting på Listhaug om årsakene til strømpriskrisen?

For FrP-lederen Listhaug er langt ifra den første som har pekt på at strømprisene steg lenge før Ukraina ble angrepet. Også en konserndirektør i Equinor og sjefen i Nord Pool har nylig uttalt noe lignende.

Equinors konserndirektør Irene Rummelhoff sa følgende til Dagens Næringsliv 1. september:

– Det er en stor misforståelse der ute, og det er at energikrisen ble skapt av krigen. Det ble den ikke. Energikrisen var tydelig til stede minst seks–syv måneder før krigen. Og den er resultatet av underinvestering i energi, all slags energi i mange år, og det er nøyaktig hva vi opplever i Norge også.

Tom Darell, som er en av landets fremste eksperter på strømpris, og direktør i Nord Pool, ga Rummelhoff støtte noen dager senere.

– I sum er det riktig å si at vi har fått dyrere strøm i sørlige Norge på grunn av eksport og eksportkapasitet, men den historisk lave hydrobalansen og begrenset overføringskapasitet mellom prisområder og ikke minst det grønne skiftet, er vesentlige årsaker til dagens høye priser.

Allikevel kaller olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) Listhaugs virkelighetsoppfatning «skremmende».

– Det er skremmende at noen så sterkt fra Stortingets talerstol ikke vedkjenner seg at det er Putins angrepskrig og konsekvensene av måten han strategisk bruker gassleveransene til Europa på, for å splitte og så fortvilelse, som er en av hovedårsakene til krisen vi står i.

– Det er ikke Stortinget verdig overhodet, sier han til NTB.

Listhaug benekter ikke at krigen i Ukraina har påvirket energiprisene. Hun mener bare det er for enkelt å legge all skylden på denne krigen.

Også tidligere statsminister Erna Solberg (H) fant det på sin plass å refse Listhaug.

– Er det noe vi burde vite om sikkerhetspolitikk, er det at russerne driver med hybridkrigføring. At gassprisene økte allerede i fjor sommer fordi Putin skrudde igjen kranen til Europa, er elementær sikkerhetspolitikk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Venstre-leder Guri Melby er enig.

– Gjennom å benekte Putins ansvar for de høye prisene, så mener jeg hun bidrar til et «blame-game». Den eneste som tjener på det, er Putin.

Politisk redaktør i Aftenposten reagerer

Kjetil B. Alstadheim er politisk redaktør i Aftenposten. Han reagerer kraftig på Listhaugs uttalelser. Han mener at Listhaug fritar Putin for ansvar.

Jeg ventet på at Fremskrittsparti-leder Sylvi Listhaug skulle si noe om at vanlige folk blir flådd. Det er hva hun pleier å si i debatter om strømpriser. Det var naturlig om hun ville si det også på Stortingets ekstramøte om energisituasjonen.

I stedet sa hun noe mye verre.

Alstadheim mener Russland driver en energikrig mot Europa. Men poenget til Listhaug er vel at det er Europa som selv har gjort dette mulig, ved klimahysterisk nedstengning av stabile kilder for energi.

Listhaug påpeker at norske politikere ikke kan skylde på feil valg i Tyskland, Storbritannia eller selv det Putin finner på. Det er norske politikere som har forårsaket at Norge opplever en strømpriskrise.

Simen Sandelien fra Asker Høyre reagerer på sin Facebook-side.

Hvis noen anmoder om at vi «slutter å skylde på krigen i Ukrania» i en samtale om vår hjemlige strømkrise, er det svært uredelig å forstå det som en støtte til Putins erobringskrig.

Det er et utsagn som handler om hva Stortinget har besluttet i en norsk kontekst. Det handler om hvordan man plasserer politisk ansvar for strømpolitikk i vårt parlament.

Ingen norske velgere har valgt verken Vladimir Putin, Vlodomyr Zelenskyy, Angela Merkel eller Olaf Scholz.

Derfor kan selvfølgelig ingen av disse politikerne ha det parlamentariske ansvaret når det norske Stortinget vurderer sine egne historiske feilgrep i strømpolitikken.

Energinytt24 uttrykker støtte til Listhaug.

Fagfolkene peker på at de høye prisene i Norge skyldes langt mer enn krigen, blant annet at Norge er blitt koplet nærmere Europa gjennom de to siste kablene som politikerne (inkl. FrP) vedtok lagt.

Videre mener fagfolkene at den skyldes den hydrologiske balansen, som innebærer lite nedbør i Sør-Norge den senere tid. Sist og ikke minst er utfasing av atomkraftverk og det grønne skiftet i hele Europa en viktig årsak.

Da Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad uttalte det motsatte av Listhaug i en appell utenfor Stortinget i dag, ble han buet ut av demonstrantene som var til stede.

Pollestad ga krigen i Ukraina hele skylden for krisen. Det ble ikke godt mottatt.

Listhaug var klar på sine krav til regjeringen, som hun mener ikke er velgernes tillit verdig.

– FrP foreslår på nytt å innføre en makspris på 50 øre, og at staten dekker alt over. Både for vanlige folk og for bedrifter. Staten Norge vil ikke tape penger på dette, snarere tvert om.

– En slik løsning vil sørge for å holde liv i norsk næringsliv, hindre konkurser og tap av tusenvis av arbeidsplasser, samtidig som vanlige folk kan møte en kald vinter i trygghet om at de vil få endene til å møtes, sa hun.

– I møte med kriser trenger det norske folk politikere som tar situasjonen på alvor, ikke politikere som følger situasjonen nøye, tett og løpende. Så langt har regjeringen og flertallet i denne salen vist en handlingslammelse og unnfallenhet av historiske proporsjoner.

Det er dog et problem for FrP-lederen at hennes parti var delaktig i å skape denne krisen.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.