Da Venstre-leder Guri Melby talte til partiets landsmøte fredag 14. oktober 2022, sa hun at krigen i Ukraina også har vist at Norge bør inn i EU, og hun ber statsminister Jonas Gahr Støre komme på banen – og stå fram som ja-mann. Stort mer misforstått enn dette går det neppe an å uttale seg.

– Landets dårligst skjulte hemmelighet må være at Jonas Gahr Støre er for norsk EU-medlemskap, sier hun til landsmøtet.

Venstre har nylig foreslått en ny utredning av norsk EU-medlemskap, men vil neppe få flertall for dette i Stortinget. Hurdalsplattformen slår fast at Norge ikke skal være medlem av EU.

– Jeg vet at Støre forstår at Norge hører hjemme i det europeiske fellesskapet. Men hver gang han blir spurt om EU-spørsmålet, sier han at det ikke er aktuelt, sier Melby.

Hun henvendte seg direkte til Støre:

– Du er ikke politisk kommentator. Du er statsminister. Hvis du mener at norsk EU-medlemskap er det beste for Norge, da må du jobbe for det! Hvis du mener vi må ha en skikkelig debatt om EU-medlemskap, da må du starte den debatten.

Les også: Venstre-forslag om cannabis-salg: – Et politisk selvskudd

Artikkelen fortsetter under bildet.

Venstre-leder Melby tar til orde for at Norge skal gå «all in» i EU, her representert ved European Commission President Ursula von der Leyen. (AP Photo/Virginia Mayo/NTB)

Har ikke skjønt hva Finland og Sverige driver med

At Melby ikke kan bedre, overrasker de færreste, og i likhet med Aftenpostens kommentator og politiske redaktør, Kjetil B. Alstadheim, tror hun at EU er svaret for Norge, i sammenheng med krigen i Ukraina.

Alstadheim forfektet i vinter noe slikt som at Sverige og Finland har sin trygghet i EU, mens Norge (dessverre) står utenfor. Få dager etter søkte Sverige og Finland om medlemskap i NATO, fordi EU ikke gir nok trygghet.

EU har ingen stor, samkjørt og stående hær stinn av våpen, for det er det NATO som har, og der er Norge allerede medlem.  Det har Norge vært i flere tiår.

Derfor er Venstre-lederens utspill og kobling Ukraina–EU–Norge omtrent like dumt som Alstadheims, og det er en lykke at dette utspillet kommer nå fra partiet.

Det er under et år til kommende kommunevalg, og da bør folk utradere Venstre i alle sammenheng, både i kommuner og fylker. Dernest står stortingsvalget i 2025, og den siste rest av EU-dilettanter og klimahysterikere fra Venstre må lukes helt ut.

Les også: Støre positiv, V og MDG er for, men FrP sier blankt nei til EUs forslag om «solidaritetsskatt»

På autopilot om klima

Guri Melby spilte på barna da hun til landsmøtet snakket om den påståtte klimakrisen.

– Vi skylder neste generasjon en jordklode som er i bedre stand enn den vi selv ble født på. Men vi vet at det blir vanskelig. I år har vi sett klimaendringene – og det er et skremmende syn, sa Melby.

Melby, som er født i 1981, og derfor trolig ikke er født på en jordklode i særlig dårlig stand (for det var lenge før klimahysteriet slo inn), har altså ikke sett de påståtte klimaendringene før i år. Hun ligger følgelig langt etter Al Gore, FNs klimapanel og Greta Thunberg, som i årevis har forfektet massive klimaendringer. Og hva slags klimaendringer er det Melby nå har oppdaget, mon tro?

Guri Melby undret seg over hva dagens seksåringer vil si i framtiden.

– Vil de si at vi tok Europa framover? Eller vil de si at dette var tiåret der populistiske krefter og autoritære statsledere vant fram? At de rev ned de institusjonene som sikrer friheten?

– Nå er det vår generasjon som må ta de rette valgene. Kjempe de riktige kampene. Vi skal sørge for at vi ikke bare kommer oss gjennom krisen, men at vi også tar samfunnet framover, sa Melby i avslutningen av talen.

Hun ble hyllet med stående applaus i etterkant, som i gamle Kina under Mao, Stalin i Sovjetunionen eller Putin per 2022. Klappe, klappe, klappe for ikke å skille seg ut, uansett hvor dumt og klisjepreget det er, det som sies.

For egen del må jeg bare slå fast at disse ekstremt lite lydhøre politikerne på Stortinget er altfor langt unna det å representere oss vanlige.

Den skremselspropagandaen Venstre og de fleste stortingspartier står for om klima, er nettopp årsaken til at seksåringer kan komme til å lure på framtiden sin, og kanskje til og med bli redd for den.

Hvis «populistiske krefter» er Italias Giorgia Meloni og Jimmie Åkesson i Venstre-lederens øyne, så tror jeg for egen del de to sistnevnte er en velsignelse for sine respektive land, som er kuet i nettopp EU-systemet. Det samme kan sies om Ungarn og Polen.

Slik jeg oppfatter det, er Guri Melby en del av den generasjonen og blant de politikerne som har aller, aller minst å tilføre nåtid og framtid – og det skyldes at de ikke kan særlig mye om vår fortid og heller ikke er villig til å lære av den. Alt dette henger sammen, og det vi har sett av Venstre og Melby, mens de satt som lydige pudler på fanget til Erna Solberg i regjering,  var så lite fremtidsrettet at det var ødeleggende for Norge.

Når «grønt skifte» går på autopilot i politikerkretser og ordet «krise», «klimakrise» etc. etc. hentes opp stup i ett, da snakker vi om enorme kostnader i kroner og øre for oss vanlige folk. Blant annet kan vi bivåne at elendig politisk håndverk her på berget tilsier at det skal bygges vindkraftparker som overhodet ikke har vært tilstrekkelig for eksempel for Tysklands del. Mens vi sender fra oss ren energi fra vannkraft og har importert høye strømpriser med gassavgifter.

At slike som Guri Melby skal styre med noe annet enn hva hun skal smøre på brødskiva si til frokost, er veldig, veldig uheldig. Det er velgernes tid nå til å luke henne og andre «klimahissere» og EU-dilettanter vekk.

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.