Partileder Guri Melby (V). Foto: Lise Åserud / NTB

Venstre-leder Guri Melby mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er for lite tydelig og direkte om den sikkerhetspolitiske situasjonen.

Sikkerhetssituasjonen i hele Europa påvirkes av Russlands krig mot nabolandet Ukraina. Ikke minst for land som deler  grense med Russland, gir dette et nokså endret bilde.

Men ikke alle synes at den norske regjeringen tar dette innover seg i så stor grad som man burde.

Venstre-leder Guri Melby er lettere oppgitt over hvordan statsminister Jonas Gahr Støre fremstår i denne forbindelsen.

Melby viser til den svenske statsministeren Ulf Kristersson (M), som de siste dagene har vakt oppsikt når han i svært klare ordelag har slått fast at faren for krig er reell

Han har sagt blant annet at Sverige må være mentalt forberedt på krig, og at situasjonen nå er «blodig alvor».

NTB melder som saken, og refererer Melbys utspill:

– Jeg savner at Jonas Gahr Støre tar en tydelig rolle slik som vi ser at Sveriges statsminister gjør, sier Venstre-lederen til Aftenposten.

I Norge er retorikken langt mer avmålt. Og det mener Melby er et problem.

– Det er selvsagt en hårfin balanse mellom å skremme folk unødig og å sørge for at folk har god beredskap. Men jeg tenker at dette går an. Jeg tror mange ønsker en tydelig beskjed om hva du skal gjøre for å være godt forberedt, sier hun.

Hun mener at regjeringen må være tydeligere i å kommunisere hvilke farer og utfordringer som Norge står overfor.

– Det er viktig for folk og Forsvaret å ha en tydelig politisk ledelse i en slik tid som vi lever i. Jeg savner at Støre tar en tydelig rolle slik som vi ser at Sveriges statsminister gjør, sier Melby.

Aftenposten har bedt Jonas Gahr Støre om å kommentere Melbys utspill, men Statsministerens kontor henviser til Forsvarsdepartementet.

Mange vil tolke det at Statsministerens kontor nærmest avfeier Melbys utspill, som en bekreftelse av at saken nokså står langt nede på listen over hva regjeringen er opptatt av.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.