Venstres Guri Melby ber nå om at regjeringen tar bladet fra munnen og forteller om Norge vil sende F-16-fly til Ukraina.

Så sent som 3. mai, da statsminister Jonas Gahr Støre møtte Zelensky i Helsingfors, sa Støre blankt nei til å bidra med kampfly til Ukraina, skriver Dagens Næringsliv.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er unnvikende.

– Vi vurderer hele tiden nye donasjoner til Ukraina, men kommenterer ikke konkrete fremtidige bidrag, sier Gram.

Venstres Guri Melby synes lite om at regjeringen forholder seg taus. Hun etterlyser tydeligere tale.

– Det vil være riktig av Norge å gi uttrykk for hva som er vår holdning nå, og ikke bare vente på hva andre land sier. Vi bør være positive til at vestlige land sender fly, og uttale det svært tydelig, fordi det kan være viktig for avklaringer som trengs i andre land, sier Melby.

Selv mener Melby at Norge både bør si ja til å sende våre kampfly og til å trene opp ukrainske piloter på norsk jord hvis det er aktuelt.

– Hvis det er mulig for Norge å donere fly, så mener jeg vi skal gjøre det. Nå er det flere som har uttalt seg positivt til donasjon av kampfly, så vi vil ikke gå i front, men bidra inn i en koalisjon med land vi har tradisjon for å samarbeide med. Derfor er det rett tidspunkt å signalisere at dersom det blir en donasjon, så kan vi være med på det, sier hun.

Vestlige land står overfor en «kolossal risiko» dersom de sender F-16 jagerfly til Ukraina, sa Russlands viseutenriksminister Alexander Grushko, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.