USA gir tommel opp for at Ukraina kan få F-16-fly straks opplæringen av ukrainske flygere og teknikere er fullført.

USA har forsikret Danmark og Nederland om at de nødvendige godkjenningene skal bli gitt slik at Ukraina kan motta flyene når opplæringen i bruken er fullført, sier en tjenesteperson torsdag. Dette bekreftes også av USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

– Opplæring av ukrainske piloter vil bli fulgt av overføring av kampfly, sier Sullivan fredag

Nederland og Danmark leder en koalisjon av elleve Nato-land, blant dem Norge, som har sagt seg villige til å gi slik opplæring. Treningen skulle etter planen starte i august i Danmark.

Ingen konkrete flyløfter – ennå

Ukraina har i lang tid bønnfalt vestlige land om å gi dem F-16-fly.

Så langt har ingen land lovet å forsyne Ukraina med slike fly, men det er kjent at både Nederland, Belgia, Danmark og Norge har faset ut bruken av F-16 og dermed har slike fly å avse.

Signalene fra USA er positive, sier Danmarks forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen fredag.

– Regjeringen har sagt flere ganger at en donasjon er et naturlig neste skritt etter opplæringen, sier han.

– Vi drøfter dette med nære allierte, og jeg forventer at vi snart kan være mer konkrete, fortsetter han.

Også Nederland påpeker at diskusjonen med europeiske allierte nå fortsetter.

– Vi ønsker velkommen Washingtons beslutning som baner vei for å sende F-16-fly til Ukraina, sier utenriksminister Wopke Hoekstra på X/Twitter.

Positivt, mener Støre

Norge har ennå ikke tatt stilling til om norske F-16-fly kan bli sendt til Ukraina, men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller signalene fra USA positive.

– Vi er positive til å bidra til opplæring av ukrainerne slik at de kan fly et sånt fly. Men det å bygge et kampflyvåpen er en stor sammensatt oppgave som flere land må bidra med over tid. Og USA er jo her helt avgjørende fordi det er i utgangspunktet amerikansk teknologi, og derfor må USA delta. Det at de har gitt et signal nå, det er positivt, sier Støre til NRK.

Norge har lovet å sende ti instruktører og to F-16-fly til opplæringen i Danmark.

Hva planene er for de norske flyene etter at opplæringen i Danmark er ferdig, er ukjent.

Sendte brev

USAs utenriksminister Antony Blinken har gitt forsikringen i et brev til sine danske og nederlandske kolleger og forsikret dem om at forespørslene deres vil bli godkjent, ifølge tjenestepersonen.

– Jeg skriver for å uttrykke USAs fulle støtte til både overføringen av F-16-jagerfly til Ukraina og til opplæring av ukrainske piloter av kvalifiserte instruktører, skriver Blinken i brevet, som Reuters har sett.

Blinken skriver videre at godkjenning av tredjepartsforespørsler, i dette tilfellet fra Ukraina, gir det krigsherjede landet mulighet til å dra full nytte av sine nye evner så snart de første pilotene har fått fullført opplæringen.

Gitt opp håpet

USAs president Joe Biden ga i mai grønt lys til opplæringen av ukrainske piloter i bruken av F-16-flyene.

Men så sent som torsdag sa en talsperson for Ukrainas flyvåpen at de hadde gitt opp håpet om å få dem i år.

– Det er helt åpenbart at vi ikke vil bli i stand til å forsvare Ukraina med F-16-fly i høst og vinter, sa talsperson Jurij Ignat.

– Vi hadde store forhåpninger om at disse flyene kunne bli en del av vårt luftforsvar og beskytte oss mot rakett- og droneterroren fra Russland, fortsatte han.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også