F-16-fly på vingene. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Så snart opplæringen av ukrainske flygere og teknikere er fullført, vil USA godkjenne forsendelser av F-16-fly til Ukraina, opplyser amerikanske myndigheter.

Ukraina venter og venter på jagerfly som kan gi landet et bedre forsvar mot de russiske rakettangrepene mot mål over hele landet. Mange av disse angrepene rammer rent sivile mål som boligområder, kirker, kjøpesentre og til og med sykehus.

Hittil har det sittet langt inne å forsyne Ukraina med moderne, vestlige jagerfly, delvis av frykt for at flyene vil bli brukt til angrep inne på russisk område.

Nå ser det imidlertid tid ut til at denne fly-leveransen til Ukraina kan bli en realitet.

USA har forsikret Danmark og Nederland om at de nødvendige godkjenningene vil bli gitt, slik at Ukraina vil kunne motta flyene når opplæringen i bruken er fullført, sier en tjenesteperson torsdag.

Document har tidligere (natt til fredag) omtalt saken i notis-form. Nå er det tilkommet ytterligere opplysninger.

NTB-Reuters melder om saken.

Nederland og Danmark leder en koalisjon av elleve Nato-land, blant dem Norge, som har sagt seg villige til å gi slik opplæring. Landene har ennå ikke blitt enige om hvordan opplæringen skal foregå.

Ingen land har så langt lovet å forsyne Ukraina med slike fly, men  både Nederland, Belgia, Danmark og Norge har nylig faset ut bruken av F-16.

Når det gjelder den skandinaviske beholdningen i denne sammenhengen, så skal de om lag 30-40 norske flyene være avtalt levert sendt til Romania, og er derfor trolig ute av denne kabalen.

Men dette er ikke endelig avgjort.

Danmark har beholdt et antall av sine beste F-16-fly operative, også etter at F-35-flyene ble levert. Så danskene har uansett et antall slike fly som kan gis bort.

Hvor mange fly det kan være snakk om fra de aktuelle landene samlet, er uklart, da en del av flyene er utslitte og ikke lenger egner seg til operativ tjeneste. F-16 har vært i tjeneste i Nato siden 1970-tallet.

Det kan trolig dreie seg om et antall på mellom 50 til 100 fly som kan være disponible for en slik overlevering til Ukraina.

Sendte brev

USAs utenriksminister Antony Blinken har gitt forsikringen i et brev til sine danske og nederlandske kollegaer og forsikret dem om at forespørslene deres vil bli godkjent, ifølge tjenestepersonen.

– Jeg skriver for å uttrykke USAs fulle støtte til både overføringen av F-16-jagerfly til Ukraina og til opplæring av ukrainske piloter av kvalifiserte instruktører, skriver Blinken i brevet, som Reuters har sett.

Blinken skriver videre at godkjenning av tredjepartsforespørsler, i dette tilfellet fra Ukraina, vil gi det krigsherjede landet mulighet til å dra full nytte av sine nye evner så snart de første pilotene har fått fullført opplæringen.

Støre: –Positive signaler fra USA

Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge ennå ikke har tatt stilling til om norske F-16-fly kan bli sendt til Ukraina, men kaller signalene fra USA for positive.

På spørsmål fra NRK om Norge er beredt på å sende slike fly til Ukraina, svarer statsminister Jonas Gahr Støre at det er en beslutning som de skal vurdere.

– Vi er positive til å bidra til opplæring av ukrainerne, slik at de kan fly et sånt fly. Men det å bygge et kampflyvåpen er en stor sammensatt oppgave, som flere land må bidra med over tid. Og USA er jo her helt avgjørende, fordi det er i utgangspunktet amerikansk teknologi, og derfor må USA delta. Det at de har gitt et signal nå, det er positivt, sier statsministeren til kanalen.

Urealistisk med levering i høst 

USAs president Joe Biden godkjente opplæringen av ukrainske piloter i bruken av F-16-flyene i mai. Ukraina har lenge bedt om å få de vestlige F-16-flyene, men en talsperson for landets flyvåpen sa så sent som torsdag at de hadde gitt opp håpet om å få dem i år.

– Det er helt åpenbart at vi ikke vil bli i stand til å forsvare Ukraina med F-16-fly i høst og vinter, sa talsperson Jurij Ignat.

– Vi hadde store forhåpninger om at disse flyene kunne bli en del av vårt luftforsvar og beskytte oss mot rakett- og droneterroren fra Russland, fortsatte han.

Han får trøste seg med at Ukraina nå har mottatt to nye, avanserte IRIS T- Air luftvernsystemer fra Tyskland, som kan bidra til det rakett- og droneforsvaret han nevner.

F-16-flyene er antagelig tidligst operative for Ukraina litt utpå vinteren 2024.

Men jo lenger tid man bruker på  opplæringen, jo mer nytte vil man ha av disse flyene. Det er ikke gjort i en håndvending å bli en dyktig F-16-pilot.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.