Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Danmark har lovet å gi Ukraina F-16-fly. Nå sier landets statsminister at leveransene vil påskyndes, og at Danmark vil arbeide for at også andre gir slike fly.

Danmark skal selv gi et ikke spesifisert antall jagerfly av typen F-16 til Ukraina. Dette lover man nå å få fortgang i.

Men landets myndigheter jobber også for utvide og styrke koalisjonen av land som har forpliktet seg til å levere F-16-jagerfly til Ukraina, ifølge statsminister Mette Frederiksen.

– Så lenge ukrainerne er klare til å kjempe denne krigen for vår frihet, la oss bestemme oss for at krigsutmattelse ikke skal finne sted i vårt transatlantiske samfunn, sa Frederiksen på det årlige møtet i Natos parlamentariske forsamling i København mandag.

Danmark og Nederland var de første to landene som lovet Ukraina kampflyene som president Volodymyr Zelenskyj lenge hadde bedt om.

Landene har stått i spissen for etableringen av koalisjonen som vil gi F-16-fly til Ukraina og trene ukrainske piloter. Se også sak under.

Det tar tid å trene slike piloter opp til et tilstrekkelig ferdighetsnivå, og det antas at flyene tidligst kan være i tjeneste i Ukraina et stykke ut på nyåret.

Hvor mange fly det endelig vil bli, er ikke avklart. Dette er fly av en eldre modell, de stammer helt fra 1970-tallet, og tilstandene til de enkelte flyene er variabel. Men mange er fullt operative.

Det har vært snakk om et antall på pluss/minus 50 fly.

Eksperter mener dette i seg selv neppe er nok til å gi Ukraina noe avgjørende overtak i form av luftherredømme i krigen. Men flyene anses å være kapable og effektive, og vil ikke minst kunne være bærere av en del avanserte våpensystemer fra Nato.

Disse våpensystemene, som for eksempel luft til luft-raketter, er ofte av vesentlig nyere dato enn flyene i seg selv.

Et mål med å donere flyene vil være å kunne sikre såkalt lokalt luftherredømme i kritiske perioder, og på den måten ha en avgjørende innflytelse i enkelte, viktige krigshendelser.

Norge har også forpliktet seg til å levere F-16-fly til Ukrainas forsvarskrig.

Les også: 

To nye land melder seg på i F-16-trening av ukrainske piloter

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.