Norge er blitt med i en koalisjon for trening av det ukrainske luftforsvaret, og vil bidra med personell til treningen av ukrainske piloter i Danmark.

Dermed øker Norge sitt engasjement i krigen i Ukraina.

– Landene i koalisjonen ønsker å bistå Ukraina slik at de kan forsvare sitt eget luftrom. Får å få til dette vil vi etablere en felles koalisjon for opplæring av det ukrainske luftvåpenet i drift og vedlikehold av F-16 jagerfly og med mulighet for å inkludere andre typer jagerfly på et senere stadium, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

– Vi er enige om at fortsatt støtte til Ukraina er av stor betydning i lys av Russlands brutale og uprovoserte aggresjon mot Ukraina. F-16-koalisjonen vil i første omgang fokusere på trening. Norge tar sikte på å delta med personell til treningen som gjennomføres i Danmark.

Gram signerte 11. juli en uttalelse med sine kollegaer fra Danmark, Nederland, Belgia, Luxembourg, Polen, Portugal, Sverige, Romania og Storbritannia om trening av det ukrainske luftforsvaret.

Britene har ledet denne prosessen, med stor støtte fra Danmark. Nå er også Norge involvert.

Norges bidrag er ikke enormt, men dreier seg om ti instruktører og to F-16 fly.

Medlemmene av koalisjonen er enige om å starte opplæring av ukrainske piloter, teknikere og støttepersonell som vil gi det ukrainske luftforsvaret grunnleggende evne for drift, service og vedlikehold av F-16 jagerfly. (NTB)

Også statsminister Jonas Gahr Støre er tilstede under Nato-toppmøtet i Vilnius.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.