Norge gir Ukraina ny milliarddonasjon. Dette opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Krigen i Ukraina raser for fullt. Ukraina har stort behov for mer militært materiell. Norge har levert viktig materiell til Ukraina for å støtte dem i deres kamp mot Russland, sier Gram til VG, skriver NTB.

– Vi og våre allierte er tydelige på vår langsiktige støtte til Ukraina. Ukraina kan stole på fortsatt solid støtte fra Norge.

Norge har snart donert totalt 100 milliarder kroner til Kiev-styret, og har i tillegg tatt imot over 70.000 flyktninger fra Ukraina. Den norske regjeringen har med andre ord sørget for at Norge per capita er den største bidragsyteren til Ukraina.

Den norske militære støtten er del av en bred internasjonal innsats blant allierte og partnerland. Dette er donasjoner av materiell fra forsvarssektoren, og donasjoner av materiell anskaffet direkte fra industrien.

De andre hovedsporene er trening og opplæring av ukrainsk personell, samt donasjoner av materiell anskaffet gjennom internasjonalt samarbeid og fondsmekanismer.

Tidligere i uken var utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på besøk i Ukraina. Der kunngjorde han en ny nødhjelpspakke til 745 millioner kroner og lovet å jobbe for å få tak i mer luftvernvåpen til det krigsherjede landet.

Samtidig som støtten til Ukraina bare vokser står det folk i matkø i Norge, og Oljefondet stiger stadig i verdi, uten at vanlige norske skattebetalere merker noe særlig til dette.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.