Norsk stridsvogn av typen Leopard 2. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge slutter seg til rekken av land som gir stridsvogner til Ukraina, får NTB bekreftet.

NRK meldte nyheten først.

Fra før har Tyskland lovet å gi Leopard 2-stridsvogner i våpenstøtte, noe flere europeiske land også har gjort. Samtidig gir Storbritannia Challenger-stridsvogner, mens USA trolig gir Abrams-stridsvogner.

Donasjonen av stridsvogner er en eskalering av den vestlige våpenstøtten og noe Ukraina lenge har bedt om. Reaksjonene på dette har vært krasse i Russland.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter våpendonasjonen.

Ifølge flere internasjonale medier er det tenkt at de norske stridsvognene skal inn i en felles stridsvognbataljon med tilsvarende stridsvogner fra andre land.

Gram sier til NRK at det dreier seg om Leopard-stridsvogner av typen 2A4.

– Regjeringen støtter donasjon av stridsvogn til Ukraina og Norge skal bidra i en slik donasjon. Vi er nå i tett dialog med allierte og Ukraina om hvordan Norge kan bidra på en best mulig måte, sier Gram.

– Vi jobber så raskt vi kan for å stille opp for Ukraina. Norge har bidratt tungt gjennom 2022 og vil fortsette å støtte Ukraina i 2023, sier forsvarsministeren.

Oppdatert per kl. 18.20.

 

 

 

 

 

Kjøp billetter til møtet her

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.