Norsk stridsvogn av typen Leopard 2A4. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 A7 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann. Forsvarssjefen har gått imot innkjøpet.

Spørsmålet om norsk anskaffelse av nye stridsvogner skal nå være avgjort, opplyser NTB. Det er for det første besluttet at nye vogner skal anskaffes, og at valget falt på den tyske modellen Leopard 2A7.

Dette er den nyeste versjonen av den Leopard-vognen Norge og mange andre Nato-land har fra før.

I første omgang skal det kjøpes inn 54 vogner. Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner senere, opplyses det.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021, og regjeringen hadde varslet at beslutningen ville komme før jul i fjor.

Flere typer stridsvogner er vurdert, men den siste beslutningen skal ha stått mellom koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Mange grunner har talt for å velge det merket Norge har fra før, ikke minst at logistikken fra før er tilpasset denne typen.

Kunngjøring fredag

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse i Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag. Der vil også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) være til stede.

Norge har per i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Regjeringen har varslet at noen av stridsvognene vil bli sendt til Ukraina, men hvor mange, er ennå ikke klart. Vognene er 40 år gamle, og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

Omstridt sak: Forsvarssjefen frarådet kjøp

Spørsmålet om stridsvogner har vært gjenstand for tautrekking mellom forsvarssjef Eirik Kristoffersen og politikerne. Kristoffersen bekreftet i november at han har rådet regjeringen til å stanse innkjøpet.

Han mente Norge heller bør satse på nye helikoptre og langtrekkende våpen. Forsvarssjefen har argumentert med at Russland er blitt såpass militært svekket gjennom krigen i Ukraina at de ikke utgjør en trussel for Norge.

Dessuten mener han at Norges behov per i dag peker i retning av at pengene bør brukes på å investere i andre systemer enn nettopp stridsvogner.

Kristoffersen fikk imidlertid motstand fra egne rekker. Blant andre mente Pål Eirik Berglund, sjef for Brigade Nord, at Norge uten nye stridsvogner vil mangle en vesentlig komponent i den kampkraften vi trenger.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram var raskt ute og svarte at prosessen med anskaffelse ville gå videre i tråd med langtidsplanen for Forsvaret.

Les også: 

Forsvarsministeren overprøver Forsvarssjefen – distriktspolitisk kamp ut i åpent lende

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.