Det tyske nyhetsbyrået DPA er blant dem som erfarer at Tyskland kommer til å sende stridsvogner direkte til Ukraina.

Også Spiegel melder at den tyske regjeringen har snudd i spørsmålet og vil sende Leopard-stridsvogner til Ukraina.

Planen skal være at våpenprodusenten Krauss Maffei Wegmann får tillatelse til å sende stridsvogner utstyrt med luftvernkanoner til Ukraina. Disse skal produseres av deler og stridsvogner som allerede tilhører det tyske forsvaret, skriver DPA. Selskapet skal allerede ha en rekke stridsvogner tilgjengelige.

Leveransene vil innebære en markant endring i den tyske holdningen til hva slags våpen landet kan levere til Ukraina.

Hastemøte med 40 land

Det er ventet en formell kunngjøring om beslutningen senere tirsdag, trolig i forbindelse med at 40 land holder hastesamtaler om hvordan militærhjelpen til Ukraina kan trappes opp. Møtet holdes på den amerikanske militærbasen Ramstein sørvest i Tyskland dagen etter at USAs forsvarsminister Lloyd Austin og utenriksminister Antony Blinken besøkte Kyiv.

– Vi tror de kan vinne hvis de har det riktige utstyret, den riktige støtten, sa Austin etter besøket i den ukrainske hovedstaden.

Også Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på tirsdagens møte i Tyskland.

Under press

Tidligere har landets statsminister Olaf Scholz avvist å levere tyngre våpen som stridsvogner, fly og helikoptre til Ukraina. Men regjeringen er blitt kritisert både av Ukraina, Polen og de baltiske landene for ikke å gi Ukraina den type våpenhjelp landet har bedt om.

Uttalelser fra ulike tyske ministre tyder på at Tyskland har endret standpunkt i løpet av de siste ukene.

Landets justisminister Marco Buschmann sa nylig at leveranse av tyngre våpen til Ukraina ikke vil gjøre Tyskland til en medkriger, mens utenriksminister Annalena Baerbock har uttalt at det ikke lenger er tabu å levere stridsvogner til Ukraina selv om «det kan virke slik på den tyske debatten».

Russlands utenriksminister sa nylig at vestlige lands våpenleveranser er legitime mål. Nato har «gått inn i en stedfortrederkrig med Russland og væpner disse stedfortrederne», sa Sergej Lavrov mandag ifølge russisk UD.

Snudde to dager etter invasjon

Flere tyske våpenprodusenter skal nå være klare til å levere tungt militærmateriell til Ukraina. Mandag kveld meldte den tyske avisen Die Welt at Rheinmetall har søkt om tillatelse til å eksportere 88 stridsvogner til Ukraina. Det dreier seg om stridsvogner av typen Leopard 1A5, en eldre type som har vært eksportert til en rekke land, blant annet Norge.

Rheinmetalls søknad om eksporttillatelse ble sendt i slutten av forrige uke, ifølge den tyske avisen. Reuters skriver at selskapet ikke vil kommentere saken.

Allerede to dager etter at Russland gikk til krig mot Ukraina varslet Tyskland et historisk skifte i forsvarspolitikken.

Den 26. februar ble det klart at Tyskland ville sende 500 Stinger-raketter og 1.000 panservernvåpen til Ukraina for å bidra i kampen mot russiske invasjonsstyrker.

Avgjørelsen markerte en stor endring i tysk politikk, der linjen har vært å ikke sende våpen til krigssoner. Tyskland har også godkjent at tysk territorium brukes til å frakte våpen til Ukraina fra andre land.

Tyskland er storprodusent av våpen og militært materiell. Landet har også lovet at dersom andre europeiske land sender eldre våpen til Ukraina, så vil Tyskland erstatte disse med tyskproduserte våpen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.