Norsk stridsvogn av typen Leopard 2A4.  Foto: Lise Åserud / NTB

Ukraina vil motta mellom 120 og 140 stridsvogner fra tolv vestlige land i den «første bølgen» med leveranser, ifølge Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

Ukraina har fått løfter om stridsvogner fra en rekke land, blant dem USA, Tyskland, Storbritannia og Norge, for å stå imot Russlands invasjonskrig i landet. Russland har satt inn store ressurser øst i Ukraina.

Vil ta tid

Landet må imidlertid vente minst et par måneder før stridsvognene er på plass. Tyskland har lovet å sende 14 stridsvogner av typen Leopard 2 og sier at det kan skje i slutten av mars eller begynnelsen av april.

Storbritannia skal bidra med Challenger-stridsvogner og sier at de vil bli levert «på denne siden av sommeren».

USA har lovet å bidra med Abrams-stridsvogner, men også dette vil ifølge president Joe Biden «ta tid».

Forsvarsdepartementet sier den norske regjeringen støtter donasjon av stridsvogner til Ukraina, og at Norge skal bidra.

– Antall er ikke besluttet, og når stridsvognene skal sendes er derfor ikke avklart, sier departementet i en kommentar til NTB.

Planlegger motoffensiv

Ukrainas generalstab har tidligere anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene som nå kontrollerer 18 prosent av Ukraina.

Ifølge Kuleba jobber Ukraina nå i kulissene for å overbevise flere land om å sende stridsvogner, på det som anses som et kritisk punkt i krigen.

Ukraina planlegger å innlede en stor motoffensiv for å ta tilbake områder Russland kontrollerer sør og øst i landet. USA har bedt ukrainerne om å avvente til de vestlige militærforsendelsene har ankommet landet.

Ukraina er samtidig bekymret for at Russland kan innlede en egen stor, offensiv i ukene eller månedene framover. Frykten er at det kan skje før de vestlige stridsvognene er på plass

Les også: 

Tyskland sender Leopard 2-stridsvogner til Ukraina

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.