«Alle skal med» – for å levere stridsvogner til Ukraina. Selv Norge vurderer å sende åtte av våre 36 Leopard 2, skriver Dagens Næringsliv. Men ingen vil si noe offisielt. Slik er det også i Tyskland og Sverige. Mediene rapporterer og forsterker presset om å levere. Selv Sveits er på gli for å tillate reeksport av sveitsiske våpen.
Å si at man vil levere er en politisk viljesbeslutning etter at Ukraina har mast i lang tid. USA ventes å kunngjøre at det vil levere Abrams stridsvogner. Men så skriver New York Times at det kan ta år å få dem på plass. Det høres merkelig ut.
I Tyskland er det De Grønne som er mest ivrige på å levere stridsvogner. Liberale og grønne partier er blant de mest krigsvillige i Europa. Olaf Scholz holder igjen.
Russerne advarer. De forstår at Nato-landene nøler.

– Det er opplagt at Washington med hensikt prøver å påføre oss et strategisk nederlag, sier Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov i uttalelser som den russiske ambassaden i Washington har publisert i meldingstjenesten Telegram.

– Hvis USA bestemmer seg for å levere stridsvogner, vil det være opplagt at det ikke fungerer å rettferdiggjøre et slikt skritt med argumenter om «defensive våpen». Dette vil være nok en åpenbar provokasjon mot Russland, uttaler ambassadøren. (NTB)

Samtidig intensiveres kampene rundt Bakhmut i øst og Zelenskyj krever handling fra Vesten.
Krigen ser ut til å være inne i en ny fase.
Vestmaktene har et begrenset tidsvindu å levere på for å vise at de mener alvor. Men det later til at landene venter på at andre skal handle først.
Sveriges forsvarsminister Pål Jonson åpner for å gi Leopard-stridsvogner til Ukraina på et senere tidspunkt.

Jonson sier i en uttalelse til Svenska Dagbladet at Sverige ikke planlegger noen slike leveranser nå. Men han utelukker det ikke på et senere tidspunkt.

Det svenske forsvaret har 122 Leopard-stridsvogner, ifølge Expressen. (NTB)

Norge er like tilbakeholden og helgarderende.

Etter det Aftenposten får opplyst gjøres det nå vurderinger i regjeringen av om også Norge skal sende stridsvogner til Ukraina. Ingen avgjørelse er tatt.

Aftenposten kjenner til at Forsvarsdepartementet har bedt Forsvaret gjøre en vurdering av hvilke muligheter Norge har til å bidra. En del av denne vurderingen er hvordan dette vil påvirke Norges forsvarsevne, ifølge Aftenpostens opplysninger.

Ukraina-krigen får selv Sveits til å ta skritt for å la sveitsiske våpen bli reeksportert.

En komité i den sveitsiske nasjonalforsamlingen foreslår å oppheve forbudet mot at andre land kan eksportere sveitsiskprodusert ammunisjon.

Forslaget ble vedtatt i komiteen med 14 mot 11 stemmer tirsdag. Nasjonalforsamlingen skal stemme over forslaget senere.

Opprydning i Kyiv (NTB)

Zelenskyj driver utenrensing av korrupte politikere. De sitter i hans umiddelbare nærhet. Man kan spørre om Zelenskyj først nå oppdager at hans nestleder, Kyrylo Tymosjenko, ikke er til å stole på. Tymosjenko fikk reisepass tirsdag. Det samme gjorde viseforsvarsministeren og fire guvernører.

Viseforsvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov sier korrupsjonsanklagene mot ham er grunnløse. Flere hoder ventes å rulle.

Korrupsjon kan senke støtten til Ukraina i den amerikanske Kongressen.

Det er også et annet potensielt skjær i sjøen: Hva slags strategi skal Ukraina følge? Russerne er ved å bygge seg opp. Ukraina har ikke ubegrenset med mannskap og materiell. De må disponeres med omhu. Vestlige land har vært avventende med hensyn til stridsvognene. Zelenskyj kan si at det var for lite for sent som var grunnen til tilbakeslag. Hva vil Vesten si da?

Flere medier: Tyskland snur og sender stridsvogner til Ukraina (Aftenposten)

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.