Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba besøkte Stockholm lørdag. Han ville ikke si når våroffensiven starter, men krevde mer våpen.

Kuleba sa ifølge NTB at han setter pris på all hjelpen Ukraina har fått, men etterlyste mer militær støtte – raskt.

– Når du utkjemper en krig, har du behov for alt, bokstavelig talt. Først når Ukraina har vunnet krigen, kommer jeg til at si at vi har fått nok hjelp, sier utenriksministeren.

Kuleba ville ikke si noe om når den ventede motoffensiven kommer.

– Der er svaret mitt enkelt. I stedet for å spørre når offensiven kommer til starte, spør deg selv: Har jeg gjort nok? Har jeg gjort nok til at offensiven kan starte og lykkes?

Kuleba er i Stockholm for et uformelt møte mellom EUs utenriksministre, og krigen i Ukraina står øverst på dagsorden. Ifølge Kuleba er landet hans i dialog med flere land om nye våpenleveranser.

Tyskland kunngjorde nettopp en ny pakke på omlag 31 milliarder norske kroner.

Fra Ukraina meldes det om fremgang ved deler av fronten rundt Bakhmut, men Kuleba sier det ikke er store bevegelser på bakken for tiden.

– Hver dag forsøker vi å kaste ut fienden, og fienden forsøker å innta nye posisjoner og erobre mer land, sier han og advarer om at krigen har blitt hverdag.

– Først nå forstår jeg betydningen av den berømte romantittelen «Intet nytt på Vestfronten». Når du våkner, konkluderer du med at alt stort sett er rolig. Men noen dør der ute.

– Sverige beredt til å gjøre mer 

Også Sveriges utenriksminister Tobias Billström antydet at de vil øke støtten. Sverige har allerede lovet ukrainerne 10 Leopard 2-stridsvogner, artillerisystemet Archer og 50 stormpanservogner.

– Vi har gjort mye. Vi er beredt til gjøre mer, sier Billström.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.