EU-kommisjonen foreslår at EU skal gi Ukraina ytterligere økonomisk støtte, denne gangen på 18 milliarder euro (tilsvarende 220 milliarder svenske kroner) i løpet av neste år. EU må først låne pengene fra medlemslandene og deretter gi dem til Ukraina i form av et lån som må betales tilbake over 35 år, med start først i 2033.

I forkant av mandagens møte med EUs utenriksministre i Brussel forklarte Sveriges utenriksminister Tobias Billström (Moderaterna) at Sverige er positiv til en slik løsning, og ifølge Billström ønsker Sverige å være pådriver for at støtten til Ukraina kan realiseres.

– Vi måste erbjuda Ukraina ett långsiktigt och förutsägbart makrofinansiellt stöd för att se till att Ukraina som nation kan fortsätta fungera. Det är en viktig del i den kamp som Ukraina för gentemot Rysslands aggression, sier Billström i SVT Morgonstudion.

Billström mener støtten er nødvendig for at «Ukraina kan fortsette å eksistere som nasjon», og pengene skal visstnok gå til den ukrainske statsadministrasjonen, lønn og pensjoner.

Under møtet ble det klart at medlemslandene har ulike meninger om behovet for en fredsdiskusjon. Ungarn, Italia, Slovenia og Østerrike har uttrykt et behov for at EU tar en sterkere posisjon for å bringe Russland og Ukraina til forhandlingsbordet, og at Ukraina også må være forberedt på å godta kompromisser.

Ifølge Billström er ikke dét noe Sverige stiller seg bak. Den svenske regjeringen mener i stedet at det kun er opp til Ukraina å sette i gang en slik diskusjon og at EU i stedet bør fortsette å tilby økonomisk og militær støtte i det Billström kaller «Ukrainas enestående suksesser».

– Krig är kostsamt, bemerker Tobias Billström og fortsetter:

– Vi noterar med glädje de militära framgångar som Ukraina har haft och gör också utifrån detta bedömningen att det minskar anledningen till varför vi skulle prata om fred i det här läget från EU:s medlemsstater. Det är Ukraina som behöver vara ledande om detta, inte vi.

Sverige tar over formannskapet i EU i 2023, og i løpet av den tiden ønsker Sverige å intensivere støtten til Ukraina ytterligere.

– Vi tar över nästa år och vi är intresserade av att höja vår röst för de saker som vi tycker är viktiga med EU, till exempel behovet av att stå enade sida vid sida med Ukraina mot den ryska aggressionen.

Beslutningen om den nye økonomiske støtten til Ukraina tas av EUs finansministre i desember.

Les også:

EU-kommisjonen foreslår støttepakke på 18 milliarder euro til Ukraina


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.