Ungarns statsminister Viktor Orbán truer med å legge ned veto mot EUs enorme støttepakke til Ukraina. EU-kommisjonen har foreslått en støttepakke til Ukraina på 18 milliarder euro. Men Ungarn kan med sitt veto forhindre at planen blir realisert.

Forslaget må godkjennes av EU-landene og EU-parlamentet, men kommisjonen hadde håp om at dette ville være en formalitet, og skje forholdsvist raskt. Nå stikker Ungarn kjepper i hjulene til EU.

Allerede 24. november ble det kjent at Ungarn muligens hadde andre planer. De ville heller støtte Ukraina direkte i stedet for å bidra til en felles EU-løsning.

– Vi vil gi Ukraina 187 millioner euro – som ville vært Ungarns andel – bilateralt i stedet for gjennom en nytt felles EU-lån, skrev en talsperson for statsminister Viktor Orban på Twitter.

EU-kommisjonen foreslår støttepakke på 18 milliarder euro til Ukraina

Fredag sa Orbán i et intervju med ungarsk radio at han anerkjenner at Ukraina har behov for økonomisk støtte, men at han allikevel vil blokkere EU-kommisjonens forslag.

– Spørsmålet er hvordan man kan hjelpe Ukraina, sa Orbán ifølge AP.

– Ett forslag sier at vi skal bruke budsjettene til EUs medlemsland til å ta opp nye lån sammen, og bruke de pengene til å støtte Ukraina. Vi er ikke for dette fordi vi ikke ønsker at EU skal bli et fellesskap av forgjeldete stater, i stedet for et fellesskap av samarbeidende medlemsland.

Orbán vil heller at de enkelte land selv bestemmer hvordan de vil støtte Ukraina, og sørger for finansieringen selv.

– Vi vil ikke akseptere den andre planen, vi vil ikke samtykke til den. Uten oss vil den ikke bli realisert, sa Orbán.

Ungarn vil selv kontrollere finansieringen og størrelsen på landets støtte til Ukraina, og har lagt seg omtrent på det samme nivået som de ville måtte betale i en felles EU-løsning. Det burde være en enkel løsning for også de andre EU-landene, men da vil avgjørelsene skyves fra overnasjonale EU ned til de enkelte landenes regjeringer.

Ungarn har i en årrekke vært i konflikt med EUs ledelse. Et veto i denne saken kan derfor oppfattes som en form for revansje mot Brussel.

Les også:

Viktor Orbán kaller EUs sanksjoner «et skritt mot krig»

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.