Brussel utnytter sine økonomiske muskler i et forsøk på å undergrave det ungarske demokratiet. EU-kommisjonen bedriver ren økonomisk utpressing mot den demokratiske regjeringen i Ungarn, som er ledet av Viktor Orbán. Men Orbán er valgt av folket, i motsetning til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Dette skriver Frank Furedi i Spiked.

Frank Furedis familie rømte fra Ungarn etter det mislykkede opprøret i 1956. Han er en ungarsk-kanadisk akademiker og professor emeritus i sosiologi ved University of Kent.

EU-parlamentet vedtok i september en uttalelse som fastslår at Ungarn ikke lenger kan anses som et fullverdig demokrati. EU burde kanskje ta en kikk i speilet. Orbáns parti fikk 53 prosent av stemmene i siste valg. Ingen europeere har derimot gitt sin stemme til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Forrige uke anbefalte EU-kommisjonen at 7,5 milliarder euro av EU-midler ment for Ungarn skulle holdes tilbake. EU hevder de er bekymret for rettssikkerheten i Ungarn.

I sommer, etter forhandlinger med Brussel, gikk den ungarske regjeringen med på å implementere 17 rettsstatsreformer innen 19. november. Nå har kommisjonen bestemt at Ungarn ikke har nådd disse målene.

Nå øker EU presset. Ungarn må nå oppfylle 27 «supermilepæler» før de kan få tilgang til sine EU-midler.

Valdis Dombrovskis, som er utøvende visepresident for EU-kommisjonen, sier at Ungarn må tilfredsstille alle de essensielle milepælene før EU er villige til å overføre midler til landet.

De eskalerende kravene som stilles til Ungarn viser at EU finner på reglene underveis, uten hensyn til medlemslandet.

Det er klart at hovedmotivasjonen bak EUs krav ikke er en bekymring for rettsstaten. Det er snarere å få innflytelse over de politiske og rettslige institusjonene i Ungarn. I hovedsak ønsker EU å begrense makten til Ungarns demokratisk valgte regjering.

Særlig Ungarns manglende woke-innstilling i spørsmål som dreier seg om LGBTQ-rettigheter og muslimsk masseinnvandring irriterer EU-eliten. Også Orbáns innstilling i forhold til krigen i Ukraina, blant annet når det gjelder hvilke sanksjoner EU bør gjennomføre, skaper irritasjon i Brussel.

Viktor Orbán kaller EUs sanksjoner «et skritt mot krig»

Ungarn har også sagt at de kommer til å legge ned veto mot EUs foreslåtte støttepakke til Ukraina. Ungarn foretrekker å sørge for støtten på nasjonalt nivå.

– Ett forslag sier at vi skal bruke budsjettene til EUs medlemsland til å ta opp nye lån sammen, og bruke de pengene til å støtte Ukraina. Vi er ikke for dette fordi vi ikke ønsker at EU skal bli et fellesskap av forgjeldete stater, i stedet for et fellesskap av samarbeidende medlemsland, sa Orbán nylig.

Under et møte i EU-parlamentet 24. november ble en resolusjon vedtatt som fordømte regjeringen i Ungarn. Resolusjonen etterlyste dessuten restriksjoner på hvordan regjeringen i Ungarn kunne benytte seg av midler fra EU. Trusselen om blokkering av EU-overføringer var åpenbar.

EU vil egentlig bryte alt samarbeid med regjeringen i Ungarn, og heller dele ut midler til lokale myndigheter og ikke.statlige organisasjoner som er mer lydige.

EU-parlamentet ønsker med andre ord å bruke EU-penger til å oppmuntre til etableringer av parallelle statlige institusjoner i Ungarn.

Beskjeden er tydelig: Gjør som EU sier, ellers…

EU har i flere tiår vært ivrige i å samarbeide med ikke-statlige organisasjoner (NGO-er). Disse er det dog ingen velgere som har stemt på. Vi kjenner mange av de ledende figurene her hjemme, som bytter mellom ulike organisasjoner, alltid med millionlønninger. Mange politikere gjør slike karrierer etter at de trekker seg ut av politiske verv.

Disse ikke-statlige organisasjonene er så å si 100 prosent finansiert av offentlige midler. I 2021 delte EU ut 10 milliarder euro til NGO-er. Allikevel hevder de at de er uavhengige. Mediene er sjelden interesserte i å etterforske hva slags politikk disse organisasjonene egentlig står for.

Det finnes unntak, som da Dagens Næringsliv avslørte hvordan Terje Rød-Larsen opererte.

Hvis EU lykkes med planen om å fordele EU-midler til NGO-er og lokale myndigheter, vil de åpenbart destabilisere den demokratisk valgte regjeringen i Ungarn. Målet virker å være å knuse den valgte regjeringen i Ungarn.

Betydelige konflikter ligger foran oss, skriver Furedi.

Europeiske føderalister vil bygge et imperium, og de skammer seg ikke. Deres forsøk på å knuse den ungarske regjeringens suverene makt vil ha viktige implikasjoner for hvert EU-medlemsland.

Også EØS-landet Norge bør ta dette på alvor, men vi ledes jo enten av Høyre eller Ap, som begge egentlig ønsker at Norge skal knytte seg nærmere til EU, gjerne som fullverdig medlem.

Nok en gang minnes man teksten i sangen til The Eagles, Hotel California:

Last thing I remember, I was
Running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before

– Relax,  said the night man
– We are programmed to receive
You can check out any time you like
But you can never leave

Les også:

EU-parlamentet: Ungarn er ikke fullt ut et demokrati
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.